Június 4.: Nemzeti Összetartozás Napja

//Berényi Attila
nemzeti-osszetartozas-napja_dho_20240604-4

A nemzeti összetartozás napja Dunaharasztin. fotó: dho

Az 1920-as trianoni békediktátum következményeire emlékezik a nemzet. Hazánkban ez nemzeti emléknap.

A nemzeti összetartozás napjáról szóló 2010-es törvény kimondja:

„a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A hagyományokhoz híven Dunaharasztin a Turul emlékműnél rendezett megemlékezést a város önkormányzata. Minden évben más-más civil szervezet az esemény házigazdája. Idén a Paradicsomsziget Egyesület volt a szervező. Budinszy Júlia alelnök beszédében emlékeztetett:

„Ma Trianonra emlékezik a világ magyarsága: az első világháborút lezáró, igazságtalan békediktátumra, mely által a történelmi Magyarország területének kétharmadát vesztette el. És az elcsatolt területeken több mint 3 millió magyar lett megfosztva hazájától.”

Ünnepi beszédében dr. Szalay László, Dunaharaszti Város polgármestere kiemelte:

„A mai nap arra emlékeztet bennünket, hogy felelősek vagyunk egymásért, bárhol is éljünk magyarként a világon, bárhová is sodorjon bennünket a történelem vihara, bármilyen veszteség is érjen bennünket, az egymás iránti szolidaritás, az összetartozás és a hazaszeretet örökérvényű legyen számunkra.”

A történelem mai korra és városunkra vetett tanulságait összegezve a városvezető emlékeztetett:

„Dunaharasztin nekünk megadatott, hogy békében élhetünk, mert összefogással és együttműködéssel érjük el a céljainkat. Városunk történelmi hagyományaihoz több évszázada hozzátartozik a nemzetiségek kultúrája, amely összefonódva a magyarsággal virágzik és építi közös otthonunkat.”

(dho)