Lemondott Novák Katalin

//Berényi Attila
novak-katalin-lemond_mediaklikk-stream_20240210

Novák Katalin köztársasági elnök a lemondásáról szóló beszéde közben. kép forrása: médiaklikk stream

Lemondott köztársági elnöki hivataláról Novák Katalin.

Redkívüli beszédben jelentette be Novák Katalin köztársasági elnök, hogy lemond a köztársasági elnöki pozíciójáról. Az államfő megszakította katari útját, onnan hamarabb érkezett haza.

Az államfő az M1 adásában azt mondta, hogy azokhoz szól, akiknek a szolgálatára felesküdött.

„Hoztam egy olyan kegyelmi döntést, amely sokakban értetlenséget váltott ki. A kegyelmezési jogkör mind közül talán legbonyolultatbb. Abban a hiszemben döntöttem, hogy az elítélt nem élt vissza a rábízott gyerekek bizalmával.”

Novák Katalin még tavaly áprilisban adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. A férfi gyermekeket kényszerített arra, hogy hamis vallomást tegyenek, ezzel védte meg az őket molesztáló igazgatót.

„Államfőként utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki posztról.” – mondta Novák Katalin.

Novák Katalin volt Magyarország első női elnöke, hivatalát 2022. május 10-én foglalta el.

A jogszabályok szerint az államfőnek az őt megválasztó Országgyűlésnek írásban kell benyújtania lemondását, és akkor szűnik meg hivatalosan köztársasági elnöknek lenni, ha ezt elfogadja a ház. Addig tehát jogilag még Novák Katalin marad az elnök, emlékeztet a telex. A Parlamentnek onnantól harminc napja van arra, hogy új elnököt válasszon. Addig az államfő teendőit az Országgyűlés elnöke, jelen esetben Kövér László látja el.

Az államfő lemondása után pár perccel Varga Judit volt igazságügyi miniszter, a Fidesz EP listájának vezetője bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, egyben lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP lista első helyéről is.

(Médiaklikk, Novák Katalin / facebook, Varga Judit / facebook)