Sikeres év után, izgalmas kihívások – a dho szerkesztőségének évindítója

//Berényi Attila
6honap-statisztika_BA_TG_dho_20210714

Berényi Attila, szerkesztő - Tóth Gábor, szerkesztő. fotó: Brunó Kati

2023-ban több mint másfél millió alkalommal olvasták el cikkeinket! Ön is köztük volt! Köszönjük!

Furcsa leírni, hogy immár 5. esztendejét éli a dunaharaszti online! Elrepült az idő, persze messze nem eseménytelenül. Bizonyítja ezt az a rengeteg cikk, beszámoló, videós anyag, fotó, amelyeket eddig elkészítettünk. De az évforduló, azaz a nagy 5. születésnap még odébb, így foglalkozzunk most az elmúlt évvel.

A szerkesztőség továbbra is pici, mindössze két fő: Tóth Gábor és Berényi Attila. Tényleg mi csinálunk mindig mindent, heti hét napban.

De működik, hiszen mostanra szinte állandóan jönnek a meghívók a különböző eseményekre, invitálnak bennünket szóban, írásban.

„És mi igyekszünk ott lenni mindenhol, legalább egy picit. Mert Dunaharaszti egy nyüzsgő város, főleg annak, aki bele veti magát abba a színes forgatagba, amit kínál.”

Kultúra, közélet, politika, sport, civil élet… mind, mind megjelenik a dho lapjain. És ott vannak a saját információink, értesüléseink is. Tavaly is szerveztünk fotókiállítást, és elindítottuk podcast sorozatunkat is. Mindkettő nagyon népszerű volt, ami külön öröm.

Büszkék vagyunk arra, hogy nagyon jó munkakapcsolatot építettünk ki Dunaharaszti Önkormányzatával, az itt működő intézményekkel, egyházakkal, civil szervezetekkel, és egyre több céggel. De ez járási szinten is igaz. Sikerként éljük meg azt is, hogy ha egy miniszter vagy államtitkár, politikai szereplő ide látogat, az szívesen nyilatkozik a dho-nak.

Érdekes, hogy olvasóink egy része azt várná, hogy politikusok, vezetők esetében kvázi borítsuk rá az asztalt arra, akit kérdezünk. Szorongassuk meg őt! Továbbra sem fogunk ebbe a szerepzavarba esni, hiszen mi egy hírportál vagyunk, és a kiegyensúlyozott tájékoztatás nem a támadásból áll, hanem az információ torzítás- és véleménymentes átadásából.

„A hír szent, a vélemény szabad” 

A fenti elvet követjük a facebook oldalunkon is. Jó, ha vita indul el egy-egy cikk alatt – és még az sem kell, hogy ez nálunk történjen. A posztok nyugodtan vihetőek – persze a szabályok betartásával. Nálunk lehet véleményt alkotni, de bántani senkit sem!

Számunkra a munka nem ér véget ott, hogy a témáknak utána jártunk, megírjuk, lefotózzuk és közreadjuk. Hiszen a lap olvasottságát is figyelni kell, percről percre. Ebből pedig érdekes adatok olvashatóak ki, láthatjuk mi az, ami igazán érdekli Önt!

Egy év alatt 1 536 359 oldalmegtekintést rögzítettünk, azaz ennyi alkalommal olvastak bennünket. Több mint félmillió (553 329 fő) felhasználóval büszkélkedhetünk – ennél az adatnál mindenkit, aki legalább egyszer feljött az évben az oldalra 1 főnek számolunk (akkor is egy fő, ha 100 alkalommal tette ezt meg). Ez több mint százezer emberrel haladja meg a korábbi adatokat. Érdemes azért megjegyezni, hogy Dunaharaszti lélekszáma a 2023-as adatok szerint 23.688 fő. Tehát nem kizárólag itt, helyben olvasnak bennünket, hanem a régióban sokfelé.

A havi felhasználói szám (emellé is érdemes oda biggyeszteni gondolatban a város lakosainak számát) a 34 ezer és több mint 84 ezer fő között ingadozik. Kiemelkedett látogatottság szempontjából 2023. augusztusa, amikor lecsapott Dunaharasztira a nagy vihar. Több mint 174 ezer alkalommal olvasták el akkor a cikkeinket, beszámolóinkat, nézték meg fotó összeállításainkat. Az pedig külön jó, hogy egyre többen vannak azok, akik nem a közösségi oldalakon keresztül akarnak tájékozódni. Ezt az is bizonyítja, hogy egyre többen jönnek szakszóval „organikusan”, azaz direkt a főoldalon keresztül olvasgatni.

adatok, grafika: dho

A 2024-es esztendő különösen izgalmas lesz. Hiszen hamarosan folytatjuk a dho podcastot: Dunaharaszti érdekes, izgalmas embereit, közösségeit mutatjuk be továbbra is, hiszen kincsekkel van teli ez a város. Idén is tervezzük fotókiállításon bemutatni a város egy évét: városnapoktól-városnapokig. És van még jó néhány ötlet a tarsolyunkban, amelyek segítségével Dunaharaszti értékeire szeretnénk felhívni a figyelmet – kilépve egy picit az internet világából is.

Az év legnagyobb kihívása a nyáron várható önkormányzati és európai parlamenti választás és az előtte lévő kampány lesz.

A dho továbbra sem politikamentes, de változatlanul független!

Persze mindig van néhány olyan vélemény, amely ezt kétségbe vonja. A tapasztalatunk az, hogy ezek az emberek kivétel nélkül azért morcosak, mert nem csak az általuk preferált politikai oldal jelenik meg nálunk.

Ha tetszik, ha nem, itt továbbra is minden politikai oldal megszólalhat, és mindenki számára nyitott lesz a lehetőség arra, hogy akár politikai hirdetési felületet vásároljon. A terveink szerint most is lesz „Jelöltséta”, azaz videós sorozat amely a jelölteket egyenlő esélyekkel, azonos kérdésekkel, tiszta szabályokkal mutatja be. A kampány alatt megjelenő tartalmakról, az ingyenesen és politikai hirdetés formájában igénybe vehető felületekről részletesen és ahogy eddig, átláthatóan fogjuk tájékoztatni Önt.

Mivel a dunaharasztionline.hu egy magántulajdonú lap, tehát egy üzleti vállalkozás része, így a reklámoknak helyet adunk. Ám továbbra is ügyelünk arra, hogy ez ne foglaljon el túl sok felületet.

Mi itt leszünk 2024-ben is, megtalálja beszámolóinkat, videóinkat ezen a felületen. Örülnék, hogy ahogy eddig, újra és újra találkozhatnánk!

Üdvözlettel:
Tóth Gábor és Berényi Attila