Perzselő hőség vár ránk

//Tóth Gábor
napsutes_freepik_deksaplan_240711

Képünk illusztráció. forrás: freepik / deksaplan

Az év eddigi legforróbb napjait éljük, csütörtökön 40, pénteken 41 fok is lehet.

Az előrejelzés szerint az ország egyes részein a következő napokban 40 fok felett lehet a csúcshőmérséklet, és pénteken valamint szombaton még melegebb lesz. Ez után lehet számítani egy kisebb hidegfrontra, és akkor már (csak) 35 fok körüli csúcsokkal kell számolni. Az Időkép előrejelzése szerint a hónap végégig nem megy 30 fok alá a napi csúcshőmérséklet.

Az időjárás előrejelző oldal szerint Dunaharasztin és környékén is 36 fok feletti csúcsokkal kell számolni csütörtökön, péntekre 37 fokot jeleznek előre. Ezeket az értékeket árnyékban, 2 méteres magasságban kell ellenőrizni. Persze lehetnek futó záporok, bár ezek maximum arra jók, hogy utána párás legyen a levegő, ami kánikulában nem annyira jó.

A Hungaromet 12 vármegyére, köztük Pest vármegyére is kiadta a piros, legmagasabb fokozatú figyelmeztetését.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan ügyeljen a megfelelő folyadékpótlásra, kerülje a megerőltető fizikai munkát, és pihenjen többet.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget jellemzően fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.

Ha a szabadságát vízparton tölti, a déli órákban kerülje a napozást, hűtse le magát, mielőtt a vízbe menne, illetve semmiképpen ne ugorjon felhevült testtel a vízbe.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet, akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

(dho, időkép, Hungaromet, PMKI, Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)