Kevesebb bűncselekmény történt Dunaharasztin tavaly

//Tóth Gábor
A Dunaharaszti Rendőrőrs épülete. fotó: dho
Míg 2020-ban 293, addig tavaly 229 úgynevezett, rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény történt Dunaharasztin. Ez 64 esetes csökkenést jelent egy év alatt – derül ki a városi rendőrőrs 2021 évről szóló beszámolójából, amelyet el is fogadott a képviselő-testület.

A Dunaharaszti Rendőrőrs a város mellett Taksony nagyközség biztonságáért is felel. A rendőrőrsöt 1 fő őrsparancsnok és 1 helyettes irányítja. 5 körzeti megbízott, 4 járőr, 1 kutyavezető járőr, 1 nyomozó teljesít szolgálatot. A munkájukat 1 fő úgynevezett SZECS előadó és 1 fő ügyviteli alkalmazott segíti. A rendőrőrs 3 járművel rendelkezik.

A beszámoló szerint tavaly 6 alkalommal történt testi sértés városunkban, garázdaságból 3 esetet jegyeztek fel. A lopások száma 70 volt, ez pedig 37 esettel kevesebb mint egy évvel korábban. 5 alkalommal jelentettek lakásbetörést és 10 betöréses lopás szerepel a statisztikákban, 13 esetben volt rongálás Dunaharasztin 2021-ben.

A közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények esetében a nyomozási eredményesség, tehát amikor sikeresen megtalálták az elkövetőt, 77,1% volt.

2021-ben a statisztika szerint Dunaharaszti területén 149 személyi sérüléses baleset történt az utakon, ebből 7 volt halálos, 29 súlyos. A legtöbb karambol az elsőbbségadási szabályok be nem tartása miatt történt, a második ok a gyorshajtás.

Nem meglepő, hogy a rendőrség előszeretettel használja a traffipaxokat. Ezeket a berendezéseket az elmúlt esztendőben 826 óra 30 percen keresztül alkalmazták, és összesen 2.600.000 Ft helyszíni bírságot szabtak ki, 2 esetben figyelmeztettek.

A Szigetszentmiklósi rendőrkapitányság (amelyhez Dunaharaszti is tartozik) kiemelt figyelmet fordít az ittas járművezetők kiszűrésére. 2021. évben ittas járművezetés miatt 217 darab büntetőeljárás indult, míg 111 fővel szemben közigazgatási hatósági eljárást folytattak ittas járművezetés miatt, derül ki a Dunaharaszti Rendőrőrs 2021 évről szóló beszámolójából.

(dho)