Megint trükkös csalók próbálkoznak

//Tóth Gábor
csalok_vegrehajto_elbir_freepik_lekhawatt_20210302

Képünk illusztráció! forrás: freepik / lekhawatt

Végrehajtással és ingóságok lefoglalásával fenyegető csalás terjed! Az elkövetők telefonon keresik meg a sértetteket otthonukban, áll a rendőrség szerkesztőségünknek küldött figyelmeztetésében.

A hívó magát egy végrehajtó iroda munkatársának vagy bírósági dolgozónak adja ki, és azt állítja, hogy a sértett ellen tartozás miatt végrehajtási eljárás folyik. A csalók azt állítják, hogy a sértettnek azonnal át kell utalnia a tartozását a megadott bankszámlaszámra, ellenkező esetben a végrehajtó – akár pár órán belül – rendőrökkel együtt megjelenik lakásán, és ha kell a lakását is „feltörik” azért, hogy a tartozás fejében onnan ingóságokat foglaljanak le.

Az elkövetők igyekeznek a hivatalos eljárás látszatát kelteni, ügyszámot is kitalálnak, többnyire forintra pontos összeget jelölnek meg, áll az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer közleményében.

Ha Ön is ehhez hasonló hívást kap:

  • gyanakodjon, igyekezzen tisztázni, hogy valós-e a hívás,
  • ellenőrizze a lakóhely szerinti bíróságon, hogy folyik-e ön ellen végrehajtás;
  • minden esetben kérje el a hívó fél nevét, telefonszámát, a végrehajtói iroda adatait,
  • ragaszkodjon a személyes ügyintézéshez;
  • semmiképpen se utaljon pénzt!

Ha a kért adatokat a hívó fél nem adja át, esetleg más gyanús körülmény merül fel, értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 

(ELBIR)