Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

//Berényi Attila
szenmonoxid_freepik_nadya_20210117

Képünk illusztráció. forrás: freepik / nadya

Egy dunaharaszti családot vittek kórházba a mentők szombaton, előbb egy gyermeket rosszullét miatt, majd három további családtagot már szén-monoxid-mérgezés gyanújával - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Csámpai Attila elmondta: a gyerek rosszul lett, ezért kórházba került, ahol megállapították, hogy feltehetően szén-monoxid-mérgezést szenvedett. Értesítették a katasztrófavédelmet, és az Eötvös utcai házban a tűzoltók mérése kimutatta a mérgező gázt. A mentők a ház további három lakóját is kórházba vitték.

A szén-monoxid veszélyes gáz. A nem megfelelően működő fűtőtestek, szerkezetek nem a szabadba, hanem valamilyen ok miatt visszafelé áramoltathatják ezt a színtelen, szagtalan gázt. A zárt térben tartózkodók ilyenkor fejfájást, émelygést érezhetnek. Jellemző tünet még a zavarodottság és a fáradtság érzés. Később eszméletvesztés és alacsony vérnyomás következik be, ez után beállhat a halál. A legfontosabb ilyenkor, hogy minél hamarabb át kell szellőztetni az érintett helyiségeket. Ilyen esetben riassza a mentőket, tűzoltóságot. A pontos tüneteket ide kattintva érheti el.

A vészhelyzetek megelőzhetőek szén-monoxid érzékelők beszerelésével. Ebből sem mindegy, hogy milyen fajtát szerez be. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság teszteli ezeket a készülékeket. A megfelelő CO érzékelők listáját itt éri el. A Nem megfelelő CO-érzékelők listáját itt olvashatja el.

(MTI, OKF, Webbeteg)