A polgárőrök napja van

//Berényi Attila
Képünk illsztráció, forrás: freepik / dho
A polgárőrök, azok, akik önkéntesen segítenek településeik biztonságának fenntartásában. Ma (2020.06.27.) őket ünnepeljük.

A rendszerváltás után a legtöbb településen, lakossági kezdeményezésre jöttek létre önvédelmi csoportok. Így volt ez Dunaharasztin is. 1991. április 24-én szövetségbe tömörültek és létrehozták az érdekképviseleti, érdekérvényesítő szervezetüket az Országos Polgárőr Szövetséget. Az önvédelmi csoportok is nevet és profilt változtattak, polgárőr egyesületként működtek tovább.

Dunaharasztin 1989-ben alakult meg a Dunaharaszti Önvédelmi Csoport (DÖCS) Pávics János és Fényes István vezetésével, céljuk már akkor a romló közbiztonság javítása volt: feladatuk a bűncselekmények megelőzése, a közrend védelme.

2003-ban alakult meg a „Dunaharaszti Város Polgárőr Egyesület”, melynek vezetését Czibi J. Tamás kezdte el, 2004 augusztusától Fényes István vette át, aki máig a Polgárőrség elnöke, áll városunk polgárőrségének oldalán.

A szervezetnek jelenleg 70-80 tagja van, közülük 60-an vesznek részt aktívan a munkában, mondta el szerkesztőségünknek Juhász Zoltán a Dunaharaszti Polgárőrség vezetőségi tagja. Értékelése szerint jó technikai feltételek mellett dolgoznak, segítik a rendőrség munkáját. Persze a legjobb az lenne, ha csak a bűnelkövetők nem adnának munkát, hiszen ez a közbiztonság javulását jelentené. A polgárőrök egyébként a rendezvények biztosításában is részt vesznek.