Nagyon sokan veszik semmibe a kijárási korlátozást

//Berényi Attila
paradicsomsziget_sokan_olvasoi-kep_20200410

Autósor Dunaharaszti pihenőterületén - olvasónk küldte

A Pest megyében élők egy jó része, úgy tűnik képtelen arra, hogy komolyan vegye a koronavírus terjedése ellen hozott intézkedéseket. Ezt most már adatok is alátámasztják. Dunaharasztiban is sok a renitens, akiket úgy tűnik nem érdekli elkapja-e, aztán később terjeszti-e a vírust.

A kijárási korlátozás továbbra is érvényben van, sőt a kormány meghosszabbította. Városunkban ennél szigorúbb intézkedéseket nem adott ki a polgármester. Erről itt írtunk.

A 2020.04.10.-i adatok szerint hazánkban 1190 hivatalosan igazolt koronavírus fertőzött van. Azt a kormányzat hivatalos tájékoztató oldala a koronavírus.gov.hu is elismeri, hogy ennél lényegesen több lehet a valóban fertőzött ember, többségük tünetmentes. Budapesten 580 fő szerepel a nyilvántartásban, míg Pest megyében ez az érték 194 fő. Ezek kiugróan magas számok az ország többi részéhez képest képest.

adatforrás: koronavirus.gov.hu / térkép: freepik /dho

Sokan mégis egy vállrándítással intézik el a dolgot. Dunaharasztiban a Paradicsomszigeten és a Sportszigeten is sokan megfordultak pénteken, de szinte minden nap van nyüzsgés a Hősök terén és a Kegyeleti emlékparkban is. A közeli parkolókban egymás után álltak az autók, mint az az egyik olvasónk által készített nyitó képünkön is látszik. Sőt, volt akit az sem érdekelt, hogy a szabadtéri kondipark le van zárva a Sportszigeten (ez rá is van írva, és szalaggal körbe van kerítve) ő csak azért is edzett ott egyet.

Most már a mobil adatok is alátámasztják egyébként, hogy a Pest megyében élők a legrenitensebbek. Bármilyen meglepő a Budapestiek viszonylag fegyelmezettek, csak a nagy lakosságszám és a sok kórház miatt statisztikailag nagyobb a betegszám.

Hogy nem csak úgy a levegőbe beszélünk, jól mutatják a mérések is. Április 9-én jelentést készített a Google, amiben mobiladatok alapján foglalták össze, hogyan alakult az egyes helyszíneken eltöltött idő a januári-februári öthetes bázisidőszakhoz képest.

A 24.hu készített is egy érdekes elemzés az adatokból. Grafikonokra tették az értékeket, és ebből látni, hogy milyen tevékenységet végeztek az emberek az adott időszakban. Az adatok beszerzéséhez az okos mobilok helymeghatározó funkcióinak adatait használták fel. Az adatokból jól kiolvasható, hogy sokan választják a parkokat. Most ötödével több időt töltenek ott az emberek mint februárban. Persze az év második hónapjában hideg volt, de most kijárási korlátozás van érvényben!

A Budapestiek közül maradnak otthon a legtöbben, de például Fejér megyében másfélszer, Pest és Komárom-Esztergom megyében pedig kétszer annyit voltak parkokban az emberek. A főváros után Pestben és Fejérben van a legtöbb fertőzött.

Az éttermek, kávézók, mozik és könyvtárak forgalma mindenhol visszaesett, ami annyiban nem meglepetés, hogy előbbi csak elvitelre dolgozik, utóbbiak pedig bezártak.

A tömegközlekedésről pedig leginkább a fővárosban mondtak le: tízből négyen szállnak csak villamosra a február eleji bázishoz képest.

 

(24.hu, dho)