Autós üldözés után fogták el Dunaharasztiban az unokázós csalót

//Tóth Gábor
forrás: police.hu / YouTube
Mint korábban beszámoltunk róla, egy rakás pénzzel a zsebében kapták el azt a férfit Dunaharasztiban a rendőrök, aki egy idős bácsit vert át. Most a rendőrség videót is közölt az elfogásról.

Nem sokáig örülhetett a zsákmányának az a 31 éves unokázós csaló, aki több, mint másfél millió forintot csalt ki pár nappal ezelőtt egy idős férfitől. A Pest megyei nyomozók ugyanis üldözőbe vették az autóval menekülő férfit, és nyakon is csípték Dunaharasztiban, a Némedi úton. Az esetről itt írtunk korábban.

A rendőrség tájékoztatása szerint a 73 éves férfit nem sokkal az autós üldözés előtt hívta fel egy ismeretlen személy telefonon: 1,6 millió forintot csalt ki tőle azzal a mesével, hogy fia balesetet okozott és sürgősen pénzre van szüksége, írja a police.hu.

Az összegért az isaszegi K. Dávidot küldte, aki át is vette az időstől a bélelt borítékot, majd igyekezett volna odébb állni, ám a rendőrök egy lámpás kereszteződésnél elvágták menekülési útvonalát. Miután elfogták, a pénzt hiánytalanul ugyanott találták, ahová nem sokkal azelőtt elrejtette, a nadrágzsebében. A lefoglalt bankjegyeket visszaadták a nyugdíjasnak.

Az azóta letartóztatott 31 éves férfi ellen csalás meglapozott gyanúja miatt indult eljárás. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya azt is vizsgálja, hogy ki vagy kik a tettestársai a bűncselekmény elkövetésében.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya több mint egy éve indította útjára „Bontsa a vonalat” kampányát, amely az ilyen típusú csalások megismerésére, a módszer minél szélesebb körben való terjesztésére hivatott, valamint tanácsokkal látja el a potenciális sértetti körbe tartozókat és hozzátartozóikat. Az idősek, szépkorúak jóhiszeműségét, együttérzését kihasználó, közlekedési balesetre hivatkozva csalással kísérletezők a közelmúltban többször kaptak nem várt választ: „Adjon hálát az Úrnak, hogy nem lett semmi baja!”, „Az én fiamnak van casco-ja, majd az lerendezi!” – majd bontották a vonalat. A hívott fél leghalványabb kétkedése is elriasztja a próbálkozót, ahogyan erre is akadt már számos példa. Ne higgyenek a mesének, nem árt a gyanakvás!

 

(police.hu)