Álhír és propaganda, Dunaharasztin is megjelenhet

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / photoroyalty
Napjainkban a fake news azaz álhír fogalma már ott van mindenki életében. A saját nyugalma miatt fontos ezeket kiszűrnie, hiszen itt vannak a környezetünkben. Segítünk kiigazodni!

Az internet előtti időkben amit a tv mutatott, a rádió mondott, vagy az újság írt, az úgy volt. Mára ez a közösségi felületekkel és a világháló térnyerésével gyökeresen megváltozott.

Nagyon sok olyan, magát híroldalnak álcázó felület, közösségi csoport működik, amely hamis információkat közöl, vagy féligazságokkal igyekszik befolyásolni. Ezért mindenkinek felelőssége van abban, hogy ne engedjen hamis, vagy propaganda információkat terjedni.

A legegyszerűbb az adott információs forrást leellenőrizni. A megtévesztő híroldalak idei listáját itt találja.

Van egy másik műfajú fake news terjesztési módszer. Ez pedig a közösségi felületeken megjelenő információ közreadása. Ezek helyi szinten is működnek, és ettől jelenthetnek nagy veszélyt az olvasóra, azaz Önre. Ugyanis nagyrészt akár igaz, vagy félig valós információkat is közölhetnek.

A következőket ellenőrizze egy-egy információs forrás esetében:

  • van-e impresszum? Azaz egy olyan rövid közlés a posztban, vagy a portálon, amelyben meg lehet nézni ki a szerző? Az, hogy valaki kirakja az adott posztot, még nem jelenti azt, hogy ő írta, később le is tagadhatja azt. Gondoljon csak bele: ha Önnel kapcsolatos infó jelenik meg ugyanott, ugyanúgy, hogyan tud utána járni, hogy azt ki közölte, lesz-e helyesbítési lehetősége?
  • a hírt terjesztő regisztrált-e. A magyar jogszabályok szerint a sajtószabadság jegyében bárki üzemeltethet sajtóterméket, ám regisztrációs kötelezettsége van. Az internetes sajtótermékek nyilvántartását itt ellenőrizheti le. Ha nem találja a sajtótermék nevét, akkor az legyen nagyon gyanús.
  • egy odabiggyesztett logó még nem jelenti azt, hogy egy valódi híreket továbbító oldallal van dolga. Ellenőrizze!
  • nézze meg, hogy a hírt terjesztő oldal, csoport nem rekeszt-e ki információkat, embereket, véleményeket, amelyek egyébként nem sértik a törvényeket? Ha ilyennel találkozik, nagy valószínűséggel valamilyen propaganda felülettel áll szemben. Ezek olyan közösségi csoportok, amelyek különböző érdekeket szolgálhatnak, azaz befolyásolni igyekeznek általában egy-egy politikus vagy politikai oldal érdekeit kiszolgálva.
  • ellenőrizze, hogy létező személy-e, aki megosztotta az információt?
  • figyelje azt is, hogy az információt megosztó felület betartja-e a saját szabályait? (már ha vannak ilyenek)

Ha csak egy dolog nem stimmel a fentiek körül, akkor legyen gyanakvó, és ne higgyen feltétel nélkül az ilyen felületen közölteknek!