Ismét csalók próbálkoznak, különböző átverésekkel

//Berényi Attila
telefonos_csalo_freepik_oleshkoart_20191113

Képünk illusztráció, forrás: freepik / oleshkoart

Egyszerre két csalási módozatra is próbálják felhívni a hatóságok a figyelmet. Az egyik egy telefonos átverés, a másikban pedig nemlétező Tesco-s utalványokért cserébe nyúlják le a hiszékenyek adatait. Legyen résen!

Egyrészt újra próbálkoznak azok a bűnözők, akik telefonhívásokkal verik át az embereket. Van úgy, hogy a készülék nem is csörög, csak a „nem fogadott hívás” jelzés jelenik meg. Ha figyelmetlen az áldozat, és visszahívja már bajban is van, hiszen óriási költséget terhelhetnek rá a külföldi számok tulajdonosai. Ha gyanús külföldi telefonszámot lát, azonnal törölje ki a hívásnaplóból, így semmilyen problémája nem adódhat a következőkben. A Borsonline cikkében példaként szerepel egy férfi esete, akinek egyetlen visszahívás után több mint 2000 eurót, vagyis több mint 600 ezer forintot számláztak ki.

A másik átverési típusról az urbanlegends.hu ír. A karácsony közeledtével jelent meg a kamukupon a facebookon. A Tescora hivatkozó oldalon a sántító magyarsággal megfogalmazott szöveg így hangzik: “Gratulálunk! Azért választották meg, hogy vegyen részt egy rövid felmérésünkben, hogy ingyenes 85 000 Ft Tesco Magyarország kupont szerezzen! Csak 232 kuponunk van hátra, így siess!”

A PC World cikke szerint a csalók oldalán egyébként három egyszerű kérdésre kell válaszolni, utána kapjuk meg az állítólagos kupont. Ezzel két probléma is van a portál szerint: egyrészt a kupon nem érvényes, másrészt annak megosztásával lenyúlják az adatainkat.

A Tesco természetesen azonnal reagált, és a távirati irodának is kiadott közleményben hangsúlyozta, hogy csalókról van szó, akik visszaélnek a cég nevével. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a társaság csak saját közösségi felületein ad tájékoztatást a nyereményjátékokról.

Állítólag hasonló csalással próbálkoznak a Coop nevével is, de az is ugyanilyen kamu.

 

Ha úgy érzi, hogy bűncselekmény áldozata lett, akkor azt jelezze a rendőrségen!

 

DUNAHARASZTI RENDŐRŐRS
Cím: 2330 Dunaharaszti, Dózsa György u. 24.
Telefon: 24/470-007
Központi segélyhívó: 112

 

(via: borsonline, urbanlegends, pc world)