Laktató levesek
A laktató első fogás elődjeink étkezéséből sem hiányzott, bár számos formája ma már csak ritkán kerül az asztalra. Jó példa erre a paradicsomlével, friss kolbászból készülő kolbászleves vagy az esküvők másnapján, a morzsapartin, kalács kíséretében felszolgált Hochzeitsuppe. Alapvető ízviláguk nem áll messze a számunkra megszokott ételekétől, így ha nem is állandó fogásként, de egy-egy kísérletező pillanatban bátran próbáljuk meg elkészíteni őket!
Az a bizonyos káposzta
Ahogy a mondák, úgy a sztereotípiák is bőszen tartalmaznak „valós elemeket”. A káposzta, legyen édes vagy savanyított, mindig fontos eleme volt a sváb konyhának. A paradicsomlével, friss káposztából készülő Sommerkraut akár a kicsit lustább háziasszonyok kedvencévé is válhat, hisz a töltött káposztával ellentétben itt nem kell levelekbe bugyolálni a tölteléket, elég csupán gombócokat formálni belőle, s máris mehetnek a fazékba. Akár „szegények ételének” is nevezhetnénk a Heidi Krautot, de egy biztos: nem ízvilága alapján kapná ezt az elnevezést. A savanyított káposztából, füstölt hússal készült étel bármely évszakban megállja helyét, főleg ha otthon sütött kenyérrel tálaljuk.
Fenséges sütemények
Bármennyire is szerették élére állítani a garast, ha süteményről volt szó, őseink bizony megadták a módját! Valószínűleg sokak számára ismerős a Nusspega vagy a preckedli neve (utóbbi receptje még az egyik legismertebb gasztro-műsorvezető szakácskönyvébe is bekerült), de érdemes megismerkedni a kávékrémmel töltött Mandelkranz vagy a puha, kellemesen citromos ízű Lemonekrapfa nevével. Bármely ünnepi asztalon nosztalgikus hangulatot teremthetünk ezekkel a fenséges ízű, mégis könnyen elkészíthető süteményekkel.
A haraszti svábok ételei közül ma már számos recept eltűnőben van. Ne legyünk restek kérdezősködni, érdeklődni vagy épp tanulni azoktól, akik még ismerik ezeknek az egyszerű, mégis nagyszerű fogásoknak az elkészítését! Ezzel nem csupán étkezésünket tehetjük változatosabbá, de felmenőink tudását is továbbadhatjuk a felnövekvő generációk számára.