Nepomuki Szent János előtt tisztelgett Dunaharaszti

//Tóth Gábor
Nepomuki Szent János ünnepe Dunaharasztin, fotó: dho

Nepomuki Szent János ünnepe Dunaharasztin, fotó: dho

Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje, a gyónási titok mártírja. Ő Dunaharaszti védőszentje is.

1340-ben született a csehországi Nepomuk nevű mezővároskában. Pap lett, majd a prágai udvarban kanonok, IV. Vencel király feleségének gyóntatója. A legenda szerint egy ízben a féltékeny király rá akarta venni felesége gyónásának elárulására, mivel azonban semmi módon nem ért célt, a Moldvába ölette, emlékeztet a Magyar Néprajzi Lexikon.

Dunaharasztin hagyomány, hogy tiszteletére vízi körmenetet tartanak. Szombaton az esemény német nyelvű szentmisével kezdődött, amelyet Bernhard Kollmann lelkész a budapesti német nyelvű gyülekezet lelkipásztora vezetett, dr. Szantkó Attila dunaharaszti plébánossal. Ez követően indult a menet a Sport-szigetre a Duna partra. Itt az áldást követően engedték a vízre a szent szobrát egy csónakban, majd a vízre tették a hagyományos csokrot. A szent tiszteletére piciny lámpásokat tettek a vízre a résztvevők, bevilágítva a naplementében a folyót.

Az eseményen a Solymári Hagyományőrző Kórus, a haraszti   Blumenstrauss Kórus, és a Dreidörfler Buam férfikórus működött közre.

(Magyar Néprajzi Lexikon, dho)