Nagy mázlink van, hiszen ebben az évben kipróbálhatjuk az eredeti tortát is, hiszen a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászdából, Lakatos Pál alkotása lett a Magyar Cukrász Ipartestület éves versenyének győztese. Neve: Spicces Füge Respektus. Így túránk első állomása ez a cukrászda volt. A helyszínen megtudtuk, hogy az itteni üzemben készülnek azok a sütik is, amelyeket a Várkert Bazárban is árusítanak. Több ezer szeletet gyártottak le és egész tortákat is készítenek ebből a sütiből.
A Cukrász Ipartestület az erre vállalkozó cukrászdáknak megküldi a pontos receptúrát és ők is el tudják készíteni az év finomságát. A cukrászdák települések szerinti listáját ide kattintva érheti el.
Ezen receptúrából dolgozott a Karl Cukrászda is, Dunaharasztin. Mindkét üzletükben, azaz az Erzsébet utcaiban és a Baktay tériben is lehet kapni a süteményt. Persze a cég névadója és vezetője, Karl Zsolt beható tapasztalatokkal rendelkezik az ország tortája elkészítésében, hiszen mestercukrászként és országosan elismert szaktekintélyként minden évben tagja az ezt kiválasztó zsűrinek. Ez így volt idén is.
Szintén lehet kapni a Spicces Füge Respektus nevű tortát a dunaharaszti Tommaso Cukrászda és Kávézóban. Ők is elkészítik az egész tortákat is, de ottjártunkkor az már el is fogyott, de a szeletes sütiből még volt.
Az ország tortáját 2023. augusztus 19-én és 20-án lehet megkóstolni először a cukrászdákban. Az ára szeletenként 1300 és 1500 forint között van.
A Spicces Füge Respektus torta a Cukrász ipartestület ismertetése szerint:
„mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.”