Húsvéthétfő van!

//Berényi Attila
Húsvéthétfő van!
A mai nap a húsvéti vasárnapi főünnepet követő nap, a keresztény egyházban nincs különösebb jelentősége, ám népszokásokban igencsak gazdag.

A legismertebb mindegyik közül a húsvéti locsolkodás hagyománya. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, illetve a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

Más magyarázatok szerint egy ősi, termékenységi varázslat fennmaradt változata. A húsvéthétfő vízbevető, vízbehányó hétfő elnevezése utal a szokás eredeti jellegére.

A legények csapatostul indultak a lányos házakhoz, a lányok pedig igyekeztek elbújni. Akit megtaláltak, azt a kúthoz vitték és vödörszám hordták rá a vizet. A legényszámba nem vett fiúk először a keresztanyjukhoz mentek, akit az ott kapott vízzel meglocsoltak, jutalmul 8–10 hímes tojást kaptak. Ezután a rokonok, szomszédok lányaihoz mentek. A legények locsolását a lányok húsvéthétfő délutánján személyesen vagy leánypajtásaikkal elküldött tojásokkal viszonozták. A tojásokat előzőleg a templomba vitték a többi húsvéti étellel együtt, ahol megáldották őket.

Ma azonban a megszokottól eltérő húsvétot ünneplünk. A húsvéti locsolkodás a járványhelyzetben hordozhat veszélyeket. Így az a legbiztonságosabb, ha a közös háztartásban élőket locsolják meg az urak ezen a napon. Bár egy vízipisztoly akár a többi hölgy biztonságos locsolására is alkalmas lehet, garantál lehet a távolságtartás.

Sok családnál szokás ilyenkor, hogy a gyerekeknek tojásvadászatot rendeznek. A kicsik feladata, hogy a kertekben elrejtett csokitojásokat, édességeket felkutassák, megtalálják.

A rendőrség ebben az évben nem csak az ittas vezetés kiszűrésére koncentrál az utakon. A biztonsági öv használatára figyelnek oda kiemelten. Ettől függetlenül zéró tolerancia van érvényben, így aki ivott már nem ülhet volán mögé. Erről itt írtunk korábban.

(Wikipédia, Magyar Néprajzi Lexikon, dho)