Ne mosson, Luca napja van!

//Berényi Attila
luca-nap-buza_freepik_jannoon_20201213

Képünk illusztráció, forrás: freepik / jannoon

Szent Lucia ünnepe népi babonáktól hemzseg, és boszorkányos szokások kötődnek hozzá.

Pedig ekkor egy a kereszténységre áttért, előkelő szicíliai lány ünnepe ez, aki mártírhalált halt hitéért. Nevét a fénnyel hozzák összefüggésbe, tisztasága miatt. De a Gergely naptár bevezetése előtt, erre esett az év leghosszabb éjszakája is.

Hazánkban rengeteg népszokás kötődik hozzá, és mivel német nyelvterületen is kedvelt szent, így a magyarországi svábság is megemlékezett róla.

Egyes vidékeken Luca mint barátságos, ajándékozó nőalak jelent meg. Nyugat-Magyarország németlakta falvaiban december 13-a reggelén a gyerekek ajándékot kaptak Lutzel, vagy Pudel asszonytól. Térségünk egyes részein legények riogatták a felnőtteket, akik vétettek a Luca napi tilalmak ellen.

Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.

Időjósló ünnep is ez. Sokan készítettek például Luca naptárt. Egy fej hagymát 12 szeletre vágtak, és ezeket megsózták. A hiedelem szerint amelyik hagymaszelet teteje levet ereszt a következő évben az a hónap lesz csapadékosabb. Egy másik hagyomány szerint a mai nap a január, míg a karácsonyig hátralévő napok az év többi napjának időjárását jósolta meg.

A következő év termésére próbáltak következtetni a Luca-búza keltetéssel. Luca napján búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára zöldültek ki. Később a kikelt búzával az adventi oltárt díszítették.

De most kell elkezdeni készíteni a Luca székét is, amire felállva, karácsony estéjén meg lehet látni a boszorkányokat.

(Wikipédia, sulinet.hu)