Íme a Halászlé kalauz

//Berényi Attila
halaszle_123rf_Joerg-Beuge_57523253_20191221

Képünk illusztráció, forrás: Jorg Beuge / 123rf

Karácsonykor nagyon sok magyar család asztalára kerül Halászlé. Persze mindenki másfajtát szeret: van aki szerint a szögedi az igazi, más a bajaira esküszik, de vannak akik a balatonit favorizálják. Most kiderül, melyek a különbségek közöttük.

Mivel december 24-e még hagyományosan böjti napnak számít, így ekkor eleink kizárólag zöldségeket, gyümölcsöt és tésztaféléket fogyasztottak. A hal egy jó kibúvó volt a szigorú megkötések alól, mert azt nem tartották igazán húsnak.

A hal ókeresztény szimbólum is, jelentése Jézus Krisztus, Isten fia, Megváltó. Másrészt a megtért embert, ünnepekkor pedig Jézus csodatetteit, a Krisztusba vetett hitet is jelképezte. A magyar néphagyomány szerint a halpikkelyek bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre, már csak ezért sem érdemes Szenteste kihagyni a halat a menüből, írja a sokszínűvidék.

Jókai Mór halászoslének, Mikszáth hallének szólította. De nevezték halpaprikásnak, sőt paprikás halnak is. Ahány neve, annyi fajtája. Az első írásos halészlérecept 1871-ben jelent meg, Rézi néni szakácskönyvében, mint „halpaprikás halászosan”.

Szegedi halászlé
A halak (ponty, harcsa és keszeg) fejét, valamint a farkát, a felszeletelt vöröshagymával feltesszük főni, ebből készül az alaplé, még fűszer nélkül, amit aztán ma már mindenki át is passzíroz. A halak törzsét 2 cm-es szeletekre vágjuk, sózzuk, fűszerpaprikával meghintjük és félretesszük. Ha kész az alaplé, mehetnek bele a halszeletek, még 10 perc rotyogás, még hátravan az ízesítés, aztán kész is. A fanatikusok azt vallják, hogy az igazi szegedi halászlevet csak tiszai halból, szegedi paprikából és makói hagymából lehet elkészíteni.

Bajai halászlé
A tradicionális bajai kizárólag pontyból készül, és minden hozzávalót együtt, egyszerre főznek meg. Jellegzetessége még a gyufatészta, amelyet a tányér aljára tálalnak, és arra mérik rá a halászlevet.

Balatoni halászlé
A bajaival ellentétben a balatoni változatban nem együtt fő minden. Az elsődleges alapanyaga a balatoni hal, főként ponty (hozzá jöhet még fogas és/vagy süllő). A halat kifilézzük, a halhúst feldaraboljuk, és lesózva hűtőbe tesszük. Aztán az alaplevet kell elkészíteni, méghozzá úgy, hogy a hagymát apróra kockázzuk, és egy nagyobb lábasban felhevített olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a csontokat, a hal fejét és farkát, a feldarabolt paprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. Ha kész az alaplé, jöhet a passzírozás, majd a levet újraforraljuk, aztán beletesszük az előre besózott halszeleteket. Gyakran egy-egy szem burgonya is belekerül a fazékba, esetenként pedig némi fehérbor is.

Jó étvágyat!

 

(via: sokszínűvidék)