A közös agrárpolitikáról Dunaharasztin

//Berényi Attila
nak-forum_dho_20240403-2

Dr. Cseh Tibor András a MAGOSZ főtitkára előadás közben Dunaharasztin. fotó: dho

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége tartott szakmai fórumot a kamara dunaharaszti oktatóközpontjában.

A teltházas rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Velkei József a NAK Pest Vármegyei és Fővárosi Szervezetének elnöke elmondta, hogy a szerte az országban tartanak agrárfórumokat, a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben dolgozók számára. Itt segítséget nyújtanak az induló vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatban, és hasznos tanácsokat is adnak. Kiemelte, hogy a „minimum nemzeti önrészt maximalizálta” a pályázatok esetében a kormány a mezőgazdászoknál.

Pánczél Károly a térség országgyűlési képviselője a régió mezőgazdaságát áttekintő helyzetképet vázolt fel, kiemelve annak az egész gazdaságra gyakorolt hatását.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy az előadássorozat egyfajta párbeszéd a gazdálkodókkal:

„Nem csak hoztunk, hanem viszünk is véleményt, tapasztalatot, állásfoglalást, mert csak így lehet továbblépni.”

A Parlament alelnöke egyébként előadásában az európai mezőgazdasági stratégia változásáról beszélt, kiemelte az ukrán háború erre gyakorolt hatását.

Dr. Cseh Tibor András a MAGOSZ főtitkára az úgynevezett gazdaságátadási folyamatokról, és ezek támogatásáról beszélt a tájékoztatón és aztán a gazdáknak is. A magyar gazdatársadalom elöregedőben van, és a generációváltást igyekszik segíteni az állam a Gazdaságátadási programmal. Ennek segítségével egy szerződéssel lehet majd új tulajdonosnak átadni a gazdaságot, ehhez pedig nagyon komoly vidékfejlesztési pályázat is kapcsolódik majd, hogy működő tőkét pumpáljanak a megfiatalodó családi gazdaságokba.

(dho)