Otthon Centrum: Dunaharaszti a 18. legélhetőbb vidéki város

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
Nemzetközi szakmai trendekhez igazodva az Otthon Centrum idén is összeállította saját élhetőségi rangsorát. A lista összeállítása során a szakemberek a 20 ezer főnél népesebb városok életminőség szempontból lényeges mutatószámait vették alapul.

Az Otthon Centrum közleménye szerint a településeket az öt mutatóban elért maximális százalékos eredményeik alapján rangsorolták, az így elért helyezéseket egyértelműen visszaigazolta az adott településre jelenleg érvényes árszint is. Az érték számításakor az egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és civil életről szóló mutatószámokat vették figyelembe. Fontos szempont a a gimnáziumi tanulók, a háziorvosok és felsőfokú végzettségűek aránya, a foglalkoztatottság és a településre vándorlók száma.

A fővárost is magában foglaló ranglistában az első tizenegy helyen budapesti kerületek állnak. Az első az I. kerület, ezt az V. és a VI. követi.
Az első vidéki település Eger, a lista 12. helyén áll. Az első harmadban nagyon sok agglomerációs város végzett.
Dunaharaszti a 31. helyezett, ha azonban a fővárosi kerületeket kivesszük, akkor a 18. legélhetőbb vidéki település a miénk. Városunk 53,2 százalékos élhetőségi mutatót tudhat magáénak.
Szigetszentmiklós például a teljes lista 41. helyén áll.

grafika, infó: Otthon Centrum

Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető megjegyezte, amikor a települési négyzetméterárakkal korrigálták az indexet, akkor az élhetőségi rangsorhoz nagyon hasonló sorrendet kaptak, amelynek első tíz helyén ugyanúgy a fővárosi kerületek állnak. Ugyanakkor kiemelte, bizonyos esetekben az árak felülreprezentálják az adott kerületeket – ez leginkább Budára érvényes –, ahol az ár 4-6 százalékkal emeli a városrész értékeit, vagyis „az emberek a magasabb életminőséget kínáló környezetért hajlandók többet fizetni.”

(Otthon Centrum, Szegeder)