Január közepétől megszűnik a Dunaharaszti zónabérlet

//Berényi Attila
mav-hev_zonaberlet-diak_freepik_dho_20210321

Képünk illusztráció! forrás: freepik, dho

Az utasigényeket követve a MÁV-VOLÁN-csoport 2024. január 15-étől kivezeti két, területi alapú bérlettermékét: az egyik a Dunaharaszti zónabérlet, a másik pedig a hatvani vonal menti közös bérlet.

A döntés mögött az áll, hogy az utasok mára egyértelműen a vármegyebérlet mellett tették le a voksukat: a májusban bevezetett vármegye- és országbérletek nemcsak olcsóbban, de lényegesen nagyobb területen biztosítják a korlátlan és rugalmas utazást a vonatokon, helyközi buszokon és HÉV-eken – áll a MÁV-csoport szerkesztőségünknek küldött közleményében. A vármegye- és országbérletekből a közlekedési társaság mostanra már több mint 4 millió darabot értékesített, de a Pest vármegyei változatból is mintegy 735 ezret vásároltak az utasaink. Az új bérletfajtával már nem tudta felvenni a versenyt a Dunaharaszti zónabérlet és a hatvani vonali közös bérlet, május óta a korábbiak töredékére csökkentek a havi eladások.

A Dunaharaszti zónabérletet a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz 2020 októberében vezette be annak érdekében, hogy a Dunaharaszti településen élők mobilitását segítse egyetlen fajta, közösen elfogadott bérlettel. A bérlet ára megegyezik a 10 km-es övezetbe tartozó bérlet árával. A zónabérlet 9580, tanulói változat esetén 960 forintba kerül, ám a Pest vármegyebérletet ennél olcsóbban 9450, illetve 945 forintért lehet megvásárolni. Az árkülönbség mellett a nagyobb területre, egész vármegyére kiterjedő járatválasztási szabadság győzte meg az utasokat. Május óta jelentősen lecsökkent az érdeklődés a zónabérlet iránt.

2024. január 14-ig még meg tudja vásárolni ezeket a termékeket, és az addig megváltott bérletek érvényességi idejükön belül felhasználhatók utazásra a jelenlegivel azonos feltételek mellett. A MÁV-csoport azt javasolja a zónabérletet vásárlóknak, hogy térjenek át az olcsóbb, korlátlanabb utazást lehetővé tevő vármegyebérletre, illetve az országbérletre. Az orszagberlet.hu weboldalon kaphat részletes tájékoztatást és segítséget.

(MÁV-csoport)