Megduplázza elektromos teherflottáját a Gebrüder Weiss

//Berényi Attila
GebruderWeis_elektromosautok_GebruderWeis_231009

A e-furgonok minden nap dolgoznak, a napot egyetlen töltéssel teljesítik. fotó: Gebrüder Weiss

További 10 darab e-furgon beszerzéséről írt alá megállapodást Varga Bálint, a Gebrüder Weiss Kft. ügyvezetője Bagyó Dáviddal, a Ford Magyarország Ford Pro márkaigazgatójával és ezzel megduplázza elektromos közúti flottáját. Az összességében közel egymilliárd forintos beruházással a GW Budapesten és négy magyar nagyvárosban károsanyag-kibocsátás nélkül kézbesít küldeményeket, áll a dunaharaszti telephelyű cég szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Varga Bálint az esemény alkalmából elmondta, hogy a társaság három hónapos tesztidőszak pozitív tapasztalatai alapján döntött az elektromos meghajtású fuvarozási technológia alkalmazásának kiszélesítéséről. Emisszió-mentes járművei ebben az időszakban Budapesten a társaság fővárosi házhozszállítási (B2C) fuvarfeladatainak 85%-át szállították házhoz. Az e-furgonok a hét minden napján dolgoztak, Budapest sűrűn lakott kerületeiben havonta 24000 km-t tettek meg. A napi futást egyetlen töltéssel teljesítették. A próbaidőszak során több mint 15 ezer tonna üvegházhatású gáz kibocsátását tették feleslegessé. A teszt egyértelműen pozitív eredménnyel zárult, ami indokolttá tette újabb 10 elektromos jármű beszerzését.

Varga Bálint a Gebrüder Weiss ügyvezetője az egyik elektromos teherszállító kormánya mögött. fotó: Gebrüder Weiss

A társaság Budapesten és négy magyar nagyvárosban jelenleg károsanyag-kibocsátás nélkül kézbesít küldeményeket a tágabb értelemben vett belvárosi zónákban.

Varga Bálint emlékeztetett arra, hogy a GW elkötelezett a zöld logisztika iránt. Ennek jegyében nyáron Magyarországon elsőként tesztelt egy hidrogén-meghajtású járművet is. A társaság a technológia legkorábbi szakaszaiban alkalmazza a már elérhető megoldásokat, köztük az LNG és a CNG meghajtást is.

Hidrogén-meghajtású kamiont tesztel a Gebrüder Weiss hazánkban

A lauterachi (Ausztria) székhelyű Gebrüder Weiss Holding AG globális, teljes körű szolgáltatást nyújtó logisztikai vállalat mintegy 8400 munkavállalót foglalkoztat, és 180 saját tulajdonú telephellyel rendelkezik. A vállalat legutóbbi éves forgalma 3 milliárd euró volt (2022). A vállalat portfóliója szállítmányozási és logisztikai megoldásokat, digitális szolgáltatásokat, valamint ellátásilánc-menedzsmentet tartalmaz.

(Gebrüder Weiss)