MOL szemétszállítás: minden, amit tudni érdemes

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / rawpixel
2023. július elsejétől a MOL cége a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. veszi át, koncessziós társaságként hazánkban a hulladékgazdálkodást. Ez tehát azt is jelenti, hogy városunkban és minden más településen is életbe lép az új rendszer. A magyar óriásvállalat részletes levélben válaszolt az ittenieket érintő kérdésekre.

Összesen 35 esztendőre nyerte el a magyar államtól a Mol Nyrt. feladatellátásra létrehozott leányvállalata, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. az országos hulladékkoncessziót. Korábban Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója egy háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy az uniós előírásoknak való megfelelés jegyében van szükség a szigorúbb hulladékkezelési szabályok bevezetésére, írja a Portfolio.

Ahogy az ország többi részén, Dunaharasztin és Dunavarsányban sem vesz majd észre semmit a lakosság a szolgáltató váltásból, derült ki abból a részletes tájékoztatóból, amelyet szerkesztőségünk kérdéseire válaszolva küldött a MOL kommunikációs osztálya.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is a Multiszint Kft. látja majd el a tényleges szemétszállítási feladatokat, ahogy eddig. Nem változik a hulladék gyűjtése és kihelyezése, valamint a hulladék elszállításának időpontja és gyakorisága sem! Tehát a már jól megszokott napokon viszik el Öntől a szemetet.

A szolgáltatásért járó díj befizetése is ugyanúgy történik majd. Arra azonban figyeljen, hogy ha átutalással rendezte a számlát, akkor a kedvezményezett a MOHU legyen. Bővebb információt ide kattintva találhat erről. A cég tájékoztatása szerint:

„A lakosság továbbra is rezsicsökkentett díjat fog fizetni. Július 1-jét követően a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. állítja ki a szemétdíjról a számlát.”

Ha valakinek elmaradása képződött a szolgáltatóváltás előtti időszakban, akkor ez ügyben az NHKV-al kell egyeztetni.

Maradhat a jótékony kupakgyűjtés

A házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtés rendszerében sem változik meg semmi. Ám ezt kiegészíteni, 2023. július elsejétől kiegészítő, szelektív gyűjtőpontok is szolgálatba állnak a hulladékudvarokon. Ezzel a lehetőséggel Magyarországon lakcímmel rendelkező magánszemély élhet,

„azaz nem csak a lakcím szerinti hulladékudvar vehető igénybe.”

A közlemény szerint a cég eltekint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetésének igazolásától a hulladékudvarokban. Ezen intézmények minden 10 000 fő feletti településen, minimum heti 48 órában nyitva lesznek. Ám az átvett hulladékok köre és mennyisége változhat a hulladékudvarok mérete miatt. A hulladékudvarba bevihető pontos mennyiségről és a hulladék típusokról a hulladékudvar üzemeltetőjének weboldalán található részletes információ.

A zöldhulladék begyűjtésében sem várható változás most, ám a

„2024. január 1-től a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. célja, hogy egységesítse a zöldhulladékok gyűjtését is.„

A MOHU-val leszerződött MÉH telepek esetében, július 1-et követően is ugyanúgy be lehet majd vinni a hulladékot a MÉH-telepre, ahol az értékes hulladékért fizetni fognak az átvételért, ez változatlan marad. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a MÉH telep által fizetett pénzbeli ösztönzőről elszámol a teleppel, a hamarosan nyilvánosan elérhető publikus listaár alapján. A MOHU-val szerződött MÉH telepek listája elérhető lesz a mohu.hu weboldalon.

A MOHU egyébként azt javasolja, hogy a már hulladéknak szánt elektronikai eszközöket és a használt akkumulátorokat vigye vissza a forgalmazóhoz, mert az köteles átvenni azt. Ezeket a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja begyűjteni és gondoskodik azok megfelelő kezeléséről. Ezeknek a hulladéktípusoknak a leadására továbbra is a MÉH- telepeken, vagy a hulladékudvarokban van lehetőség. Fontos, hogy leadás előtt tájékozódjon arról, hogy a kiválasztott helyen mit vesznek át!

(dho, MOL Kommunikáció)