Átrakodóközponttal fejlesztette dunaharaszti raktárát a Raben

//Berényi Attila
Az új dunaharaszti átrakóközpont madártávlati képe, a tetején elhelyezett napelemes rendszerrel. fotó: Raben
Többéves fejlesztéssorozatának részeként megnyitotta új átrakóközpontját a Raben Dunaharasztin. A mintegy 7,5 millió eurós beruházás nyomán 75 százalékkal bővül a logisztikai szolgáltató vállalat eddigi hasonló létesítményének területe, ami jelentősen növekvő áruforgalom kiszolgálását is lehetővé teszi, áll a cég szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A 15 európai országban jelen lévő Raben Group hazai leányvállalata 2021-ben húzta fel Dunaharasztiban a csaknem 30 000 négyzetméteres, szabályozható hőmérsékletű raktárát. Pécsen egy 10 000, 2022-ben pedig Győrben egy 3000 négyzetméteres regionális logisztikai központot létesítettek.

A most megnyitott átrakó (cross-dock) központ a gyűjtőszállítmányozásban játszik fontos szerepet. Ide futnak be az ország különböző pontjain felvett raklapos küldemények, amelyeket a célállomás szerinti csoportosítás után egyazon gépkocsira, úgynevezett gerincjáratra raknak, így az egy irányba tartó küldemények az útjuk nagy részét a leghatékonyabb módon, azonos szállítójármű rakterében teszik meg, és csak az utolsó kilométereken van szükség újabb átrakásra.

A szalagátvágás a RABEN Dunaharasztin felépített átrakodóközpontjában. (balról jobbra) Dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere, Őexcellenciája Desirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete, Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója, Árvai Csaba, a Raben Trans European Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. fotó: Raben

Az új csarnokkal több mint 7000 négyzetméterre bővül a Raben átrakóraktári területe Dunaharasztin. Az eddig használt csarnokban naponta 2500–3500 raklapnyi áru fordult meg. A kapacitásbővítéssel nemcsak ez a mennyiség, hanem a kiszolgált járművek száma is jelentősen növekedhet, utóbbi mintegy 20–30 százalékkal. Az immár összesen 70 rakodókapu a furgonoktól a teljes méretű nyerges szerelvényekig bármilyen típusú járművek fogadását lehetővé teszi, a nagyobb belső térben pedig egyszerűbbé válik az anyagmozgatás, áll a közleményben.

A cég egyik célja, hogy csökkentse a károsanyagkibocsátását. Az új dunaharaszti cross-dock raktár világítását energiatakarékos, digitálisan címezhető (DALI) LED-es eszközök biztosítják. Az egész telephely energiafogyasztását okosmérés segítségével lehet nyomon követni. Az energiahatékonyságot olyan passzív megoldások is fokozzák, mint a hatékony hőszigetelés és az árnyékolás. A mintegy 1000 négyzetméteres új irodarészleget központi épületfelügyeleti rendszerről szabályozható hőszivattyús hűtési-fűtési rendszerrel látták el. Az épület villamosenergia-ellátásának jelentős részét a tetőn elhelyezett, 335 kWp csúcsteljesítményű napelemes rendszer szolgáltatja majd, emellett elektromos járművek töltésére alkalmas berendezést is létesítenek.

(Raben)