Pest megyei agrárfórum Dunaharasztin

//Tóth Gábor
nak-forum_dunaharaszti_01_dho_20221202

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei és Fővárosi szervezetének fóruma Dunaharasztin. fotó: dho

Túlzás nélkül nagyon fontos eseménynek adott otthont Dunaharaszti. Városunkban rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei és Fővárosi szervezete szakmai fórumát. A téma a mezőgazdaság fejlődése és az egyre magasabb élelmiszerárak miatt szó szerint pénztárcába vágó, hiszen az agrártermelés támogatásáról volt szó.

A rendezvényen a régió rengeteg mezőgazdasági termelője, gazdálkodója vett részt. Itt kaptak tájékoztatást az igénybe vehető támogatási rendszerről. Több mint 5300 milliárd forint uniós támogatásból újulhat meg a magyar mezőgazdaság. A rendelkezésre álló forrásokból a kis, a közepes és a legnagyobb gazdaságokat is támogatják.

Pánczél Károly, parlamenti képviselő a fórumon. fotó: dho

„A magyar agrártársadalom idei legnagyobb eredménye, hogy a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervnek köszönhetően a magyar mezőgazdaság finanszírozása 2027-ig rendben van” – fogalmazott köszöntőjében Pánczél Károly, a térség parlamenti képviselője.

A támogatási összegekhez való hozzáférés feltételei sokat változtak az elmúlt időszakban, ezért is van szükség az ilyen találkozókra, hangsúlyozta Velkei József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei és Fővárosi Szervezetének elnöke.

„A magyar élelmiszerek az alapanyagokból is adódóan nagyon finomak és keresettek a világban. De ezzel az energiakörnyezettel már jóval többe kerül az előállításuk, mint eddig.” – fogalmazott a szakember.

Vadkerti Tóth Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Agrárpolitikai Szakértője. fotó: dho

Az uniós kohéziós támogatásokban szereplő, a közös agrárpolitikát segítő alapok jelenleg is akadály nélkül hozzáférhetőek. Ennek felfüggesztésének kérdése fel sem merült az EU és hazánk között, mondta el Vadkerti Tóth Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Agrárpolitikai Szakértője. A fórumon a résztvevők ennek kapcsán kaptak részletes tájékoztatást az alapokhoz való hozzáférés lehetőségeiről, a támogatási formákról és a változásokról.

(dho)