Újabb szakmai elismeréseket gyűjtött be a dunaharaszti sajtkészítő

//Berényi Attila
Ficsor Árpád (k) saját készítésű sajtjait kínálja Nagy István agrárminiszternek (j) és Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztosnak (b) . fotó: dho
Szeptember 2.-án rendezték meg Etyeken a X. Magyar Sajtmustrát. Itt az ország kézműves, azaz nem nagyipari sajtkészítői mérettették meg termékeiket. A dunaharaszti Ficsor Árpád ismét több érmet gyűjtött be.

A versenyre közel 200 sajtot, joghurtot és vajat neveztek be, derül ki Papp István Zsolt, a zsűri tagjának szerkesztőségünknek adott beszámolójából. A jelenleg egy szálloda éttermét vezető, a gasztronómia és a vendéglátás számos ágát ismerő és gyakorló szakember elmondta, hogy komoly bírálat előzte meg az értékelést. 8 asztalnál ültek az egyenként 6-8 fős bíráló csapatok, akik vak teszttel értékelték a versenyre nevezett termékeket.

A Ficsor Árpád nevével fémjelzett Paraszt sajt Dunaharasztin működik. Árpád 200 hektáron gazdálkodik, maga termeli meg az állatai számára szükséges takarmányt. A szarvasmarhák a lemodernebb körülmények között élnek, robot rendszerű tejfejéssel nyerik ki a tejet. Ennek feldolgozása is helyben történik, a sajt is itt készül és komoly érlelő áll a családi gazdaság rendelkezésére. Az itt végzett munkának már több hazai és nemzetközi elismerés is jelezte magas minőségét.

Ficsor Árpád Magyar Lászlóval közösen aranyérmet ért el az etyeki megmérettetésen „Paraszt sajt Kemény” valamint egy másik aranyat a „Paraszt sajt Svájcer” elnevezésű sajtjaival. A „Paraszt Sajt Raklett” nevű termék ezüstérmet hozott el.

(dho)