Kilőttek az ingatlanárak a fővárosi agglomerációban

//Berényi Attila
Egy társasház Dunaharasztin. fotó: dho
Hosszú évek óta először következett be az, hogy a főváros környéki agglomerációs települések ingatlanárainak drágulása beelőzte a fővárosi lakásárak emelkedését. Sőt a Balatonnál sem emelkedtek úgy az árak, mint a Budapest környéki területeken.

Brutális ingatlan drágulásról számol be 2021-ről szóló kimutatásában a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatokat idéző portfolio.hu azt írja, hogy 2021-ben egy átlagos használt lakás ára 21,8 millió forintra nőtt, ami 14%-kal volt több, mint 2020-ban. Az átlagos négyzetméterár országosan 15%-kal emelkedett 323 ezer forintra 2020-hoz képest. A nagyvárosok, és különösen Debrecen és Budapest agglomerációjában, ennél jóval számottevőbb drágulás következett be egy év leforgása alatt.

A lap azt írja, hogy a fővárosi környéki településeken 49,3 millió forintra nőtt az átlagos lakásár, 31%-kal meghaladva a 2020. Évi értéket. Összehasonlításképpen, Budapesten egy lakás átlagosan 38,6 millió forintba került, 2,4 millióval többe, mint 2020-ban, vagyis már 10 millió forintnál is több lett a különbség a főváros és az agglomerációja között, az utóbbi javára.

Az agglomeráció déli szektorában – ide tartozik Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Halásztelek, Taksony, Dunavarsány is – 2020-ban 33,1 millió forintba került egy átlagos lakás, addig tavaly már 42,8 millió forintba, ami 29,2%-os drágulást jelent.

Persze a budapesti átlagos négyzetméterárak még mindig jóval magasabbak, hiszen ott 679 ezer forintos szinten van ez az érték, míg térségünkben 453 ezer forintos szinten, írja a portfolio. A cikk emlékeztet arra is, hogy térségünkben a 2021-es utolsó negyedévben már nem folytatódott a rohamos áremelkedés.

(portfolio.hu)