Éles üzemben a vonatpótlás

//Berényi Attila
mav-also-potlobusz-elso-reggel03_dho_20220502

A Városi Rendészet munkatársa szórólapot ad át MÁV-Alsó állomáson. fotó: dho

Ma van az első olyan munkanap, amikor már nem lehet igénybe venni a személyszállító vonatok szolgáltatásait. Megnéztük, hogyan működik a vonatpótlás.

A Budapest-Belgrád-projekt miatt van már érvényben vágányzár immár a Budapest-Kelebia vonal teljes egészén. A Volánbusz és a HÉV szolgáltatásait tudják igénybe venni a Dunaharasztin és a vonal többi településén élők, hogy eljussanak a fővárosba.

Buszra szálló utas MÁV-Alsón. fotó: dho

Több utas elmondta, hogy nem értik, miért pont most vezették be a vágányzárat, hiszen ez az érettségi első napja. Ez pedig sok maturálót állít nehéz helyzet elé. Sokan úgy vélekedtek, hogy meg kellett volna várni a tanév végét ezzel. Az utakon átlagosnak tekinthető dugó volt, annak ellenére, hogy nyilván többen választották azt, hogy inkább kocsival mennek a fővárosba.

Reggeli forgalom Dunaharasztin a Fő úton, 2022. május 2-án. fotó: dho

MÁV-Alsóról az Önkormányzat a Ventona járataival hordja rá az utasokat a két vonatpótlási lehetőségre. A megállóban a Városi Rendészet munkatársai segítettek az utasoknak tájékozódni és a város által nyomtatott, a menetrendet tartalmazó szórólapokat adtak kézbe. A vonatállomásokon egyébként nagy tájékoztató táblák segítik az informálódást. Érdemes igénybe venni az okostelefonok segítségével használható QR kódokat, amelyek egyenesen arra az információs oldalra viszik a látogatót, amely segít eligazodni.

A Ventona járatainak menetrendjét alábbi cikkünkből éri el.

Vonatpótlás Dunaharasztin

A Volánbusz pót járatainak teljes menetrendjét egyébként ide kattintva érheti el.

grafika, info: Volánbusz

Fontos tudni, hogy valamennyi a Volánbusz által üzemeltetett és Dunaharasztit kiszolgáló járat igénybe vehető a „Dunaharaszti Zónabérlettel”. A Soroksáron át közlekedő járatok esetében a Budapest-bérlet kiegészítő bérlet és menetjegyeket, a rajtuk szereplő viszonylatnak megfelelően elfogadják, és nem változtak a jegy- és bérletárak sem. A Volán ez ügyben kiadott tájékoztatóját itt éri el.

(dho, dunaharaszti.hu, Volánbusz)