Újabb részletek a vonatok pótlására szánt buszokról

//Berényi Attila
vonatpotlas_dbo_erv220501tol_20220419

Vonat indul Dunaharaszti állomásról. fotó: dho

A múlt héten vált nyilvánossá, hogy a Budapest-Belgrád-projekt keretében a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal Budapest és Délegyháza közötti elővárosi szakaszán is vágányzár lép életbe. A vonatokat a Volánbusz járműveivel pótolják, a társaság növeli kapacitását.

Május 1-jétől nem közlekednek a továbbiakban a Délegyháza és Kunszentmiklós közötti, valamint a Kecskemét és Kelebia közötti pótlóbuszok, ezek helyett a vasútvonal mentén a meglévő és új helyközi autóbuszjáratok biztosítják az eljutási lehetőségeket, áll a MÁV-csoport szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Május elsejétől itt is leáll a vonatközlekedés

  • Délegyházáról Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 40, a Soroksári úton át menőkkel pedig átlagosan kb. 55 perc alatt lesz elérhető. A járatok Budapest és Délegyháza, autóbusz-forduló, illetve Kiskunlacháza, vasútállomás elágazás megállóhelyek között közlekednek a Soroksári úton, a Helsinki úton, Dunaharasztin, Taksonyon és Dunavarsányon át közlekednek. munkanapokon jellemzően 60, a délutáni csúcsidőszakban 20, a reggeli csúcsidőszakban 15-20 percenként, míg hétvégén jellemzően 60, a reggeli időszakban 30 percenként indulnak.
  • Dunaharasztiból az M5-ös autópályán és a Soroksári úton át menő járatok együttes közlekedtetésének köszönhetően Budapest, Népliget a település majdnem egészéről egységesen átlagosan nagyjából 25 perc alatt elérhető.
  • Dunavarsányból Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 35, a Soroksáron át közlekedők járatokkal átlagosan 50 perc alatt, taksonyi indulás esetében pedig a gyorsjáratokkal átlagosan mintegy 35, a lassújáratokkal átlagosan kb. 40 perc alatt érhető el.
  • Kunszentmiklóst érintően a január 31-től bevezetett menetrend kismértékű korrekcióját vezeti be a Volánbusz május 1-jétől.

Dunaharasztin a MÁV által közölt térképek alapján, a vonatok helyet közlekedő egyes buszok megállnak majd a:

  • Knézich utcában,
  • Kodály Zoltán utcában,
  • Szent László utcában,
  • Vasútállomáson (Hősi emlékmű)
  • Baktay Ervin téren
  • Dózsa György úton.
Térkép: Volánbusz

Dunaharaszti Város Önkormányzata tárgyal a Volánbusz szakembereivel a május elsejétől érvényes közlekedési rendről. Amint erről bővebb információ áll rendelkezésünkre, azonnal közre adjuk.

Az elővárosi szakaszon az autóbuszjáratok budapesti végállomása egységesen a Népliget autóbusz-állomás, ahol mind az M3-as metróra, mind pedig az 1-es villamosra biztosítanak átszállási lehetőséget. Az M3-as metró felújításának jelenlegi szakaszában (várhatóan május közepéig), a metrópótló buszok közvetlen elérése érdekében, a munkanap reggeli időszakban a térségből érkező autóbuszok a Nagyvárad tér érintésével közlekednek.

Térkép: Volánbusz

Azt ígérik, hogy a járatok többségén alacsonypadlós, nagy kapacitású, szóló vagy csuklós autóbuszok teljesítenek majd szolgálatot.

A Volánbusz a 2022. április 30-ig megváltott vasúti bérleteket – érvényességi idejük végégig – a menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratokon azonos települések közötti utazásra elfogadja!

(MÁV-csoport)