Sajtbírálói képzés indul Dunaharasztin

//Tóth Gábor
sajt_freepik_Racool_studio_220302

Képünk illusztráció. fotó: freepik / Racool_studio

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete (MSE) szervezésében önköltséges sajtbírálói képzést indít - közölte a NAK az MTI-vel.

A jelentkezők megismerhetik többek között a sajtok történetét, fajtáit, hibáit, a sajtkészítés alapjait, az érzékszervi bírálatot, a külföldi sajtversenyeket.

Mindenkit várnak, aki jártas a sajtok világában, vagy meg akarja azt ismerni, esetleg bíráló is lenne sajtversenyeken. Ilyen rendezvényekre egyre nagyobb az igény, ezért szükség van új sajtbírákra, akiknek a sajtkészítési és sajtfogyasztási kultúra fejlesztésében is jelentős szerepük lehet – írták.

A képzésben azok a 18 év feletti magyar állampolgárok vehetnek részt, akik nem kistermelők sajtszakmai területen, illetve nem tulajdonosok vagy vezetők EU-s kisüzemben sajtszakmai területen.

A kiválasztásnál figyelembe veszik a jelentkező érzékszervi tulajdonságait, egészségügyi alkalmasságát, motivációját. A képzést a NAK oktatóközpontjában tartják Dunaharasztiban.

Sikeres vizsga esetén a résztvevők oklevelet kapnak, és bekerülnek abba a névjegyzékbe, amely eljut a Pannon Gasztronómiai Akadémiához, a Magyar Bocuse D’or Akadémiához, a Magyar Gasztronómiai Egyesülethez, valamint számos további gasztronómiával, vendéglátással foglalkozó szervezethez – olvasható a közleményben.

(MTI)