Gyomorforgató állapotok a dunaharaszti édesipari cégnél

//Tóth Gábor
Patkány az édesipari üzemben. fotó: NÉBIH
Egy édesipari üzem ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei.

A Nébih oldalán megjelent tájékoztató szerint súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy helyszíni ellenőrzés során. A hatóság honlapjáról elérhető adatok szerint a cég székhelye Dunaharasztin találhatóa közleményből kiderül, hogy a budapesti üzemüket ellenőrizték.

Az ellenőrzésről kiadott közlemény kiemeli, hogy:

„Az egész egység rendezetlen, zsúfolt volt, a padozat, a falak, az eszközök, a berendezések, polcok takarítatlanok voltak. A mennyezetről nagy mennyiségű pókháló lógott és mindenhol pergett a festék. A gáz-, villany-, és vízvezetékek is erősen szennyezettek voltak. Az ellenőrzés során a termelőüzemben élő rágcsálót is találtak a szakemberek.”

 

De mindezeken túl is találtak higiéniai problémákat az ellenőrök, valamint megállapították, hogy az élelmiszer-vállalkozás az előállított élelmiszerekkel kapcsolatos gyártási és nyomon követési dokumentációt nem vezeti.

A Nébih a súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hatóság továbbá 7 tétel, mindösszesen 519 kg nem nyomon követhető élelmiszert a forgalomból azonnali hatállyal kivont, illetve forgalomba hozatalát megtiltotta és zár alá vette őket.

Az egység az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja majd a tevékenységét. A hatóság bírságot szab majd ki.