Az idén csak akkor jön Dunaharasztira a kéményseprő, ha hívják!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / minervastudio
A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elkészítette és elérhetővé tette az idei évi társasházi sormunkatervét, amely megyékre lebontva tartalmazza az ellenőrzések ütemezését. Mivel tavaly végezték el városunkban ezt a munkát és két évente van ilyen kötelezettség, így az idén ezzel nem kell számolniuk a Dunaharasztin társasházakban élőknek.

A katasztrófavédelem illetékességébe tartozó munka Pest megyére vonatkozó munkaterv ide kattintva érhető el. Ebből kiderül, hogy a kéményseprők Taksonyban januárban jártak, Szigetszentmiklóson pedig május elejéről egészen az év végégig fognak dolgozni. Mivel két évente kell ezt a feladatot elvégezni, és Dunaharaszti 2021-ben volt soron, így az idén nem jönnek a kéményseprők. Ám, ha valaki a meghatározott ciklusidőnél sűrűbb ellenőrzésre tart igényt, megrendelés keretein belül igényelheti azt, áll a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerkesztőségünknek küldött közleményében. Ezt meg lehet tenni telefonon a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon, ahol a menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni, a katasztrófavédelem oldalán az online ügyintézés menüpont alatt, vagy e-mail-ben a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címen.

A tervezett sormunka keretében a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente ellenőriznek, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező.

Az egylakásos ingatlanokba (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) nem megy kérés nélkül a kéményseprő, a kéményellenőrzés időpontját a lakásban élők választhatják meg. A magánszemélyek idén is a 1818-as számon igényelhetik a szolgáltatást, illetve online is megrendelhetik azt.

(PMKI)