Miért nem lesz gáz Dunaharasztin két napig?!

//Tóth Gábor
gazszunet-karbantartas_dho_20210909

Gázfőcsapok egy dunaharaszti ház udvarán. fotó: dho

Mint minden évben, így idén szeptemberben is két napon keresztül szünetel városunkban a gázszolgáltatás. Erről már jó előre, értesítést küldött a szolgáltató, OPUS TIGÁZ Zrt. Mi megkérdeztük: miért van erre szükség?

A kiadott közlemény szerint:

  • 2021. szeptember 13-án 08.00 órától
  • 2021. szeptember 15-én 08.00 óráig szünetel a gázszolgáltatás Dunaharasztin, Alsónémedin és Ócsán. A szolgáltató arra is megkér mindenkit, hogy előre zárja el otthon a gáz főcsapot. Az üzemszünettel kapcsolatban általános információt az OPUS TIGÁZ Zrt. ügyelete ad a 80/300-300 -as telefonszámon.

Évente ismétlődik meg ez a procedúra, az okokról az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t kérdeztük meg, mert ez a téma hozzájuk tartozik. Magyarországon ez az egyetlen földgázszállítási rendszer-üzemeltető. A cég válaszában emlékeztetett, hogy törvényi kötelezettsége az energiahordozó továbbítására létrehozott rendszer karbantartása. Ezt a munkát még a fűtési szezon előtt, de ősz elején végzik el, hogy a téli ellátás folyamatosan biztosított legyen.

Ebben a két napban végzik el a szükséges „áteresztés vizsgálatokat”, karbantartásokat. De most zajlik majd egy új szerelvény beszerelése is.

A házak gázfőcsapját azért kell elzárni, mert amikor leáll a gáztovábbítás, akkor a rendszerben még van gáz, és nyomás. Aki ezt nem teszi meg, az az abban lévő gázt használja, és ezzel késlelteti a visszakapcsolás időpontját, nomeg a saját rendszere nyomása is változhat.

A cég hangsúlyozta, hogy kollégáik a biztonsági előírások betartása mellett mindig a lehető leggyorsabban próbálják elvégezni a feladatot, így előfordulhat, hogy nem veszik igénybe az előre tervezett 48 órát. Ha ez így lenne, akkor tájékoztatják az elosztó engedélyest, azaz az Opus Tigáz Zrt-t és a két rendszer-üzemeltető közösen határozza meg, hogy a tervezettnél korábban megindulhat-e a szállítás az elosztórendszer irányában. A fogyasztókat ebben az esetben is az Opus Tigáz Zrt. értesíti.

Ha már visszakapcsolták a gázt, akkor érdemes az otthoni főcsap környékén található túlnyomás szabályozó szelepet alkalmazni, hogy az otthoni hálózatban ne lépjen fel működési probléma. Gond esetén a fent említett ügyeletes számot lehet hívni (tel: 80/300-300)

(dho)