Regionális lappá fejlődik a dho!

//Berényi Attila
6honap-statisztika_dho_20210714

kép: freepik / dho

A dunaharasztionline.hu 2019 novemberi indulása óta, kis városi lapból, regionális médiummá nőtte ki magát. Ha most Ön ezt a cikket olvassa, egy nagy és meghatározó közösséghez tartozik!

Nagyon hasznos, ha alaposan kiértékeljük a saját munkánkat. A dho szerkesztőségében ezt rendszeresen megtesszük, most megmutatjuk Önnek is.

Mi tagadás, ellenszélben, sőt némi bojkott mellett kezdtük munkánkat több mint másfél évvel ezelőtt. A cél akkor is, most is az volt, hogy hiteles, ellenőrizhető információkat adjunk Önnek – azoknak, akik Dunaharasztin és környékén élnek.

A dho-t a klasszikus, újságírói szabályok szerint készítjük: „A hír szent, a vélemény szabad”! Ez számunkra kiemelten fontos, hiszen hosszú évtizedek óta dolgozunk ebben a szakmában. A cikkeket nem másoljuk, nem másokkal íratjuk meg, magunk szerezzük be az információkat, az átvett anyagok esetében saját szavainkkal fogalmazzuk meg mindazt, ami fontos. Ez a szakmánk, ez a hivatásunk – így nem munka, hanem mindennapi élmény a lap készítése.

Berényi Attila (szerkesztő, tulajdonos), Tóth Gábor (szerkesztő, tulajdonos). fotó: Brunó Kati

Mindennek eredménye az, hogy havonta immár stabilan 30 ezer olvasónk van! Ők azok, akik nagy gyakorisággal térnek vissza hozzánk, átolvassák cikkeinket, nálunk tájékozódnak. Van, aki ezt naponta, vagy akár naponta többször megteszi. Mások hetente nézik meg, mi volt fontos Dunaharasztin és vonzáskörzetében.

A 30 ezres szám értékeléséhez hozzá kell tennünk, hogy Dunaharaszti lélekszáma 25 ezer fő körül van – a csecsemőtől az aggastyánig. Ez azt is jelenti, hogy egyre többen választják a dho-t, mint információ forrást, Soroksárról, Taksonyból, Dunavarsányból vagy éppen Szigetszentmiklósról is. Ráadásul az olvasói tábor (a statisztikákban felhasználó) dinamikusan növekszik. 2021. június hónapban 36.192 fő választotta informálódásra a dho-t! Nagyon fontos tény, hogy a dunaharasztionline olvasóinak tekintélyes része nem a facebook megosztások segítségével érkezik, hanem egyenesen a címoldalra fut be. Itt szemezgeti a neki legfontosabb információkat.

Portálunk pártatlan, azaz minden demokratikus politikai nézetnek van helye a felületen. Ám csak azon információk jelennek meg nálunk, amelyeknek közvetlen hatása van az itt élők mindennapjaira. Büszkék vagyunk arra, hogy jobb és baloldali világnézetű olvasóink is vannak, facebook felületünkön ők gyakran ütköztetik nézeteiket. Mindezt a legtöbbször úgy, hogy a beszélgetéseik kulturált mederben maradnak.

Látogatóink persze nem csak egy-egy hírre kíváncsiak. A múlt hónapban (2021.június) 84 ezer oldalmegtekintést regisztrált a portál. Ami a hírszempontból vett „uborkaszezon elején” nagyon erős adatnak számít egy városi lap esetében.

grafika: dho

A portálhoz csatolt közösségi oldal elérése is tekintélyes: havi 56.000 és  130.000 között mozog. Itt bárki elmondhatja a véleményét, leírhatja mit gondol egy-egy történéssel, hírrel kapcsolatban. Csak akkor avatkozunk be a kommentek folyamatába, ha az a törvényi előírásokkal, vagy a lap etikai vonalával élesen szembe megy. Persze ezt minden esetben indokoljuk az érintettel való privát beszélgetésben.

A dunaharasztionline azaz ahogyan a legtöbben hívják dho, egy egyre nagyobb közösség találkozóhelye, információforrása. Mi mindent megteszünk azért, hogy ez tovább bővüljön, és Ön, a legfrissebb, legfontosabb hírekkel találkozzon.

Ma már ott tart a lap, hogy nagyon sok olvasó keres meg bennünket levélben, hogy segítségünket kérje. Ha egy ilyen problémás ügynek utána járunk, akkor gyorsan megkapjuk a választ az illetékesektől, sőt a legtöbbször a megoldás is megszületik. Gyakran a hivatalok, hatóságok keresnek meg bennünket, a programszervezők maguk jelentkeznek, mert tudják nagyon sok emberhez juthatnak el segítségünkkel.

Köszönjük, hogy olvassa a dho-t!

Tóth Gábor és Berényi Attila

(dho)