Elképesztő körülmények: felfüggesztették egy dunaharaszti pékség működését

//Berényi Attila
fotók: NÉBIH
Gusztustalan körülmények uralkodtak egy Pest megyei sütőipari üzemben, derült ki a NÉBIH tájékoztatójából.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelentése alapján a pékségben az ellenőrzés során súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a revizorok. Az üzem működését azonnal felfüggesztették.

Az egység több, termeléshez kapcsolódó helyiségében a padozat, az eszközök, a berendezések egyaránt szennyezettek, takarítatlanok voltak. Az alapanyagraktárban rágcsáló jelenlétére utaló nyomokat is találtak a szakemberek, áll a közleményben.

 

Üzemszerte, többek között a termelőtérben is, számos helyen szennyezett partvisokat, lapátokat tároltak az élelmiszerek közvetlen környezetében, az eszközmosogató helyiség padlóján pedig egy szennyes, undort keltő folyadékkal teli felmosó vödör állt.

Az egyik hűtőkamrában – ahol félkész süteménylapokat tároltak – egy polcon két vödörnyi jelöletlen, teljes mennyiségében penészes alapanyagot (reszelt alma és meggytöltelék) fedeztek fel a szakemberek. Több kézmosó használhatatlan volt, a mosdókagylók koszosak voltak.

A Nébih a fenti súlyos, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hiányosságok és hibák miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, és 713 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Az egység az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta a tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Az érintett cég adatait a NÉBIH jogsértési listáján éri el.

(NÉBIH)