Egyre kevesebb az építési telek Dunaharasztin

//Berényi Attila
Épülő ház Dunaharasztin. Fotó: dho
A családtámogatási rendszer átalakításának hatására egyre többen kezdenének építkezésbe, vagy vásárolnak új, kész házat. A kereset óriási és tovább nő. A fővárosban már hiány van építési telkekből, Dunaharasztin is egyre kevesebb a lehetőség. A beruházók és a vásárlók egyre inkább az agglomerációs határokon kívül nézelődnek. Helyi ingatlanszakértőt kérdeztünk az itteni viszonyokról.

Budapesten több mint duplájára nőttek az 1500 négyzetméteres vagy annál kisebb lakóövezeti és külterületi telkek árai, derül ki a Világgazdaság cikkéből, amely az ingatlan.com elemzése alapján készült. 2016. januárjában átlagosan még csak 40 ezer forintot kértek egy négyzetméter fővárosi telekért, 2021. januárjában pedig már 87 ezret.

Már a múlt évben is nagy volt a kereslet az építési telkekre Dunaharasztin, mondta el a szerkesztőségünk által megkérdezett, itt dolgozó ingatlanszakértő. Mindez annak ellenére volt így, hogy akkor még 27%-os volt az ÁFA, amely mára 5%-ra mérséklődött.

Üres telkekben Dunaharaszti ma már nem áll túl jól, a város és Soroksár közötti terület, ami még beépíthető, beljebb már egyre nehezebben találni építkezésre alkalmas területet. A megoldást a beruházóknak a városon belüli olyan telkek jelentik, amelyeken elbontható házak állnak. Ebben, a magasabb ár ellenére az az üzlet, hogy ikerházat építve, két ingatlan húzható fel rajta. Bár Dunaharasztin a megváltozott önkormányzati szabályok miatt már 800 négyzetméteres teleknagyság alatt nem lehet egy telekre két lakóingatlant felhúzni. Így az ennél nagyobb telkekre van egyre nagyobb igény.

A múlt év még arról szólt, hogy jóval kevesebb új építésű ingatlan talált gazdára, mint 2019-ben, mondta a szerkesztőségünknek nyilatkozó szakértő. Most a trend változására számítanak, azaz több lesz a most épülő ingatlan, bár a felújítási támogatás miatt a használt lakások, házak piaca is élénk maradhat.

Dunaharasztiban elsősorban a beruházók vásárolják meg az építési, vagy bontás után hasznosítható telkeket. Az agglomeráció elsődleges előnye az elérhetőbb ár, a fővároshoz viszonyítva. Ám a vásárlók lassan ráébrednek, hogy építkezésbe kezdeni meglehetősen rizikós: az anyagárak rohamtempóban emelkednek, kevés a szakember és a munkadíjak is magasak. Így manapság egy magánszemélynek meglehetősen macerás és drága egy építkezés végigvitele, míg egy esetlegesen saját szakember gárdával rendelkező beruházó, akinek jók a kapcsolatai az építőanyag kereskedelemben gördülékenyebben tud dolgozni.

A telekárakat is a piac irányítja. Vannak nagyon „pofátlan” eladói ármeghatározássok, de olyan nincs, hogy valaki ár alatt akarna megszabadulni a telkétől. Az látszik, hogy az a 800 m2-es telek, amely 2019-ben 20 millió forint volt, azt most 24-25 millió forintért kínálják – mondja az ingatlanszakértő.

A magasabb telek- és ingatlanárak közben egyre inkább az agglomerációs határokon túli érdeklődést növelik, azaz a vásárlók a Dunaharasztin túli területek ház és lakás kínálatában is egyre nagyobb intenzitással válogatnak.

(Világgazdaság, dho)