A rendőrség csaphat oda a boltokban elmaradó maszkhasználatért

//Tóth Gábor
vasarlas_maszk_freepik_teksomolika_20201027

Képünk illusztráció, forrás: freepik / teksomolika

Úgy tűnik, a napról napra emelkedő fertőzöttségi adatok, és a szigorúbb szabályok ellenére is akad olyan üzlet, ahol nem veszik komolyan a maszkviselési szabályokat. Olvasónk legalábbis erről írt nekünk, egyben szigorúbb ellenőrzést kért. Megkérdeztük, mit lehet tenni?

Olvasónk azt tapasztalta, hogy elsősorban Dunaharasztin a kisebb üzletekben fordul elő, hogy az eladók nem tartják be a maszkviselésről szóló szabályokat: a védőeszközt „csak szakáll eltakarására használják”, azaz az állukon hordják.

„Nagyon kellemetlen vásárlóként a régi ismerős eladót figyelmeztetni erre.” – áll a levélben. Előfordulhat, hogy ilyen esetben az eladók rajtra készen az ellenőrzésre várhatnak, azaz, ha baj van felteszik, a helyére a maszkot.

A Városháza tájékoztatása szerint az Önkormányzatoknak ebben a témakörben nincs ellenőrzési joga, szankciót, büntetést a rendőrség szabhat ki.

A jelenleg érvényben lévő maszkviselési szabályokról egy szeptemberi kormányrendelet szól (amelyet ide kattintva érhet el).

A szabályzó szerint minden hat évnél idősebb személynek orrot és szájat egyszerre takaró maszkot(!) kell viselnie az üzletekben, vásárlás, vagy ottani munkavégzés közben.

Fontos, hogy a kormányrendelet már nem engedi meg a sálat, vagy a kendőt, hanem orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot nevesít.

„A kötelezettség betartását alapvetően a kereskedelmi hatóság köteles ellenőrizni”, de ezt a rendőrség is megteheti. Ha egy boltban valakin nincs maszk, akkor őt első alkalommal felszólítják (a felszólást a boltra is kihat), majd a második felszólítás már akár egymillió forintos bírságot is maga után vonhat, míg a következő után akár egy évre is bezárhatják az adott üzletet. Így tehát a boltosnak alapvető érdeke, hogy betartsa és betartassa a szabályokat.

Közben a maszk nélkül vásárlókra kiróható büntetés emelése is a levegőben van. Az Országos Kereskedelmi Szövetség kezdeményezt a kormánynál, hogy a maszkviselési kötelezettség kiterjesztése és az azzal kapcsolatos ellenőrzések szigorítása érdekében növelje meg a boltokban tetten ért szabálysértőknek járó bírságösszegek alsó, jelenleg ötezer forintos határát – közölte a Magyar Nemzettel Vámos György.

A lap beszámolója szerint a főtitkár egyben azt is jelezte, álláspontjuk szerint teljes mértékben helyes és támogatandó szándék a maszkviselés ellenőrzésének szigorítása a kormány részéről. Vámos György egyben kifejtette azt is, hogy nem lehet minden vevő mellé külön ellenőrt állítani, ezért az egyik látványos előrelépés az lehet, hogy a büntetési összeg elrettentő erejű emelése még nagyobb figyelemre készteti majd a vásárlót.

(Magyar Közlöny, Magyar Nemzet, dho)