Biztonsági intézkedésekkel működnek a nagy élelmiszerüzletek

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / psodaz
A kereskedelmi láncok folyamatosan alkalmazkodnak a COVID-19 vírus okozta járvány elleni küzdelemben hozott kormányhatározatokhoz, és igyekeznek megfelelni a vásárlói igényeknek is. Persze ezzel az utóbbi időben, a pánikszerű vásárlási roham miatt, nem minden alkalommal sikerült lépést tartani. Összefoglalónkban a nagy láncok előírásait, tájékoztatóit tüntettük fel. A kisebb üzletek nyitvatartása, és megelőzési intézkedései ezektől eltérőek lehetnek!

Ne feledje, hogy jelenleg is kijárási korlátozás van érvényben. Az erről szóló kormányrendeletet itt éri el.

Ennek értelmében az élelmiszerüzleteket, drogériákat, piacokat vagy gyógyszertárakat 09.00 és 12.00 óra között a 65. életévüket betöltöttek vehetik igénybe – ezen idősávon kívül pedig az ennél fiatalabbak vásárolhatnak.

Egyre több üzlet szerel fel egyébként a pénztárakhoz védőplexit, amellyel dolgozói egészségére igyekszik még jobban odafigyelni. A nyitvatartást a legtöbb üzletlánc megváltoztatta, korlátozta, hogy így csökkentse a dolgozókra nehezedő nyomást, és biztosítsa az árukészletek töltését.

Minden bolt azt kéri, hogy puszta kézzel ne fogdossa, válogassa a frissárut, erre használja a kihelyezett fogó eszközöket, vagy az eladótéri műanyag zacskót, mely egyben csomagoló anyag is. Mindenhol elsősorban a készpénz nélküli vásárlást ajánlják. A boltosok védőmaszkban és kesztyűben dolgoznak.

 

Aldi (hivatalos tájékoztatót itt)

Nyitvatartás: hétfőtől – vasárnapig: 7:00 – 18:00.

Az üzletekben a pénztárak előtt leragasztott szalag jelzi, hogy az éppen fizető ügyfél mögött hol kezdődik a sor.

 

SPAR (hivatalos tájékoztató itt)

Nyitvatartás: A SPAR és INTERSPAR áruházak hétfőtől-péntekig átlagosan 6:30 és 19 óra között, szombaton és vasárnap áruházanként eltérő idősávban tartanak nyitva a továbbiakban. Az egyes üzletek nyitvatartási idejéről ide kattintva kaphat tájékoztatást.

A SPAR üzletekben padlómatricákkal jelölik a pénztárak előtt várakozók esetében az egymástól tartandó távolságot.

Az online shopban a leadott megrendelések kifizetése kizárólag előre, online lehetséges. Ennél az értékesítési formánál mennyiségi korlátozást is bevezettek:

  • lédig termékek esetében 5 kg/termék,
  • darabban értékesített termékek esetében 10 darab/termék.

 

LIDL (hivatalos tájékoztató itt)

Nyitvatartás (Dunaharaszti üzlet): hétfő – szombat 06:30-21:00

Vasárnap 07:00-17:00

Az áruházakban padlómatrica jelöli, hogy a vevőknek a pénztárak előtt hol kell várakozniuk. Külön kéri az áruház, hogy kövessék a vásárlók a „köhögés és a légzés higiéniai protokollját!”

A dolgozóknak szánt arcvédő plexi, valamint a kasszáknál védőplexi kihelyezése folyamatban van.

 

TESCO (hivatalos tájékoztató itt)

Nyitvatartás: április 2-től megváltozik az áruházak nyitvatartása!

Hipermarket/Dunaharaszti

április1-ig 06.00 – 22.00

április 2-től 06.00 – 19.00 (vasárnap 07.00-19.00)

Szupermarket/Dunaharaszti

április 1-ig 07.00 – 21.00

április 2-től 06.00 – 20.00 (vasárnap 08.00 – 16.00)

A sorban állásnál a szükséges távolságot padlómatricák jelzik, a pénztáraknál plexi falat helyeznek el. A vásárlókat arra kérik, hogy frissáru, pékáru vásárlásakor a kihelyezett fogóeszközzel vagy a műanyag, esetleg papírzacskó segítségével tegyék el az árut.

A TESCO áruházak üzletsorai 15 óráig várják a vásárlókat.

Az TESCO Online vásárlás esetében a vételárat csak online formában lehet kifizetni. A rendelések esetében az áruházlánc mennyiségi korlátozást vezetett be: egy vásárló egyszerre maximum 80 kg árut rendelhet. Amennyiben túllépné a megengedett limitet, a weboldal erre figyelmeztetni fogja Önt. Az egyes termékek esetében bevezetett mennyiségi korlátozást, a rendelő felületen, a termék mellett találja meg.