Hat napra szinte megáll az élet az ünnepek miatt

//Tóth Gábor
hat-nap-szunet_freepik_zilvergolf_20191217

Képünk illusztráció, forrás: freepik / zilvergolf

A Karácsony ebben az évben úgy jön ki, hogy hosszú, munka mentes pihenőidőt nyújt, és a Szilvesztertől is csak egy munkanap választja majd el. Viszont ez azt is jelenti, hogy ez idő alatt a hivatalok és a boltok nagyrésze is zárva lesz.

Dunaharaszti Város Polgármesteri Hivatala december 21-től január 1-ig zárva tart. Az első munkanap 2020. január 2. Sürgős esetben hívható ügyeleti telefonszám: 06-20-539-2304.

Szenteste keddre esik, és innentől az egész hét – szerda, csütörtök karácsony, pénteket előre ledolgozták már a hivatalokban, bankokban, munkahelyeken, szombaton amúgy is zárva van minden a boltok kivételével – csupa munkaszüneti napból áll. Ezt a sort egy napos „normál” munkanap szakítja meg. Nyilván aki teheti szabadságot vett ki erre az időre, de a kereskedelem és az államigazgatás működni fog. Ez után jön a szilveszter és az újév, csütörtökön, január 2-án indul újból az élet, vélhetően azon a két napon, amely még azon a héten hátravan, félgőzzel.

A pénzintézeteknél az elmúlt két szombat munkanap volt, így ők előre ledolgozták a karácsony környéki hétköznapi nyitvatartást. Utoljára pénzt felvenni és utalni december 23-án lehet, majd legközelebb december 30-án, derítette ki a teol.hu.

Ha valaki azt tervezte, hogy az egy hétig tartó munkaszüneti napok alatt intézi majd el például a lejárt iratait, esetleg a földhivatalnál lenne dolga, érdemes előre tájékozódnia. A kormányablakok nyitvatartása következőképpen alakul:
2019. december 24–27-e (keddtől péntekig) között az ügyfélfogadás és az ügyintézés szünetel.
2019. december 31-én (kedd) 8 órától 12 óráig lehet ügyet intézni.
2020. január 1. (szerda) az ügyfélfogadás és az ügyintézés szünetel.

A Pest Megyei Kormányhivatal Szigetszentmiklósi Járási Hivatal Dunaharaszti Kirendeltségét a Dunaharaszti, Báthory utca 1, 2330 címen találja meg.

A bevásárlóközpontok a legrugalmasabbak, náluk csak az ünnepekre korlátozódik a zárvatartás, december 24-én, szenteste napján a legtöbb helyen délig vagy délután két óráig tartanak nyitva. A kisebb üzletek 24-én általában délben zárnak. December 27-étől ismét fogadják a vásárlókat, Szilveszter napján is rövidebb a nyitvatartás, újévkor pedig természetesen nem nyitnak ki.

Az éttermek, cukrászdák viszont még az ünnepek alatt is nyitva vannak, bár ez településenként, vállalkozóként változó. A cukrászdák jellemzően december 24-én legalább délig nyitva lesznek, karácsonykor viszont általában zárva tartanak, és hasonló a helyzet az éttermekkel is. Így érdemes előre tájékozódni.

 

(teol.hu)