Jövőre már nem lesz akkora üzlet a belterületbe vonás

//Berényi Attila
kulterulet-belterulet_ado_pixabay_catkin_20191114

Külterület/belterület - Képünk illusztráció, forrás: pexels / Catkin

Leszámolna a kormány az olyan ingatlanspekulációkkal, amikor valaki megvesz egy külterületi ingatlant, majd a belterületté nyilvánítást követően jóval magasabb áron eladja, derül ki egy új törvényjavaslatból, amelyet az index idéz. Amennyiben a javaslatot elfogadják, 2020. február 1-től a belterületbe vont ingatlanok értéknövekedése után az eladónak 90 százalékos visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni.

Dunaharasztin éppen a legutóbbi, november 11-i képviselő-testületi ülésen fogadtak el olyan határozatot, amely belterületté nyilvánításról szólt. Ahogy korábban is beszámoltunk róla, a határozat szerint a Dr. Pósta Sándor – Csokonai – Szondi utcák által határolt terület tulajdonosainak kérelmére ez a térség is belterület státuszt kapott. Itt építési telkeket alakítanak ki. Tehát itt több új épületet is felhúznának. A legkisebb kialakítható teleknagyság 800 m2, így azokon maximum daraboként két lakás építhető. Az előterjesztés szerint nem eladásra szánt házakat építenének, de a beruházáshoz banki kölcsönre van szükség.

Az új törvényjavaslat szerint az illetéket majd úgy számítják ki, hogy meghatározzák az ingatlan megszerzésekor fennálló árat, és az eladás pillanatára is megállapítanak egyet. A kettő különbözetére vetik ki a vaskos közterhet. A törvényalkotó gyorsan be is zárt egy lehetséges kiskaput, mert az illetéket akkor is meg kell fizetni, ha az ingatlant birtokló céget adják el.

A tervezet írója nem titkoltan az ingatlanspekulánsok ellen akar fellépni, és ezt az indoklásban ki is fejtik:

„Egy ingatlan forgalmi értéke a belterületbe vonás után jelentősen megnő. Ezen tranzakciók mögött az a kizárólagos cél is állhat, hogy a külterületi ingatlant annak megvásárlása után belterületbe vonják, majd pedig jelentős haszonnal továbbértékesítsék.”

A szabályozás csak azon esetekre vonatkozik majd, amikor a belterületbe vonás 2020. február 1-jét követően történt.

 

(index – dho)