Nagyszombat van!

//Berényi Attila
szent-istvan-templom-dunaharaszti-oltar_dho_20210401

A dunaharaszti Szent István templom oltára. fotó: dho

A Szentírás szerint ezen a napon Jézus Krisztus holtan feküdt sírjában, és nagyszombatról húsvétvasárnapra virradóan ünnepli a kereszténység Jézus feltámadását.

Ezen a napon napközben semmilyen szertartás nincs. A katolikus időszámításban (ősi zsidó hagyományokra alapozva) szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik. Húsvét vigíliája az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása. A pap az öt részből álló szertartást fehér öltözékben végzi, emlékeztet a wikipédia. A liturgia cselekményei közé tartozik a tűzszentelés. Ehhez számtalan hiedelem fűződött, írja a Magyar Néprajzi Lexikon. A szertartáson részt vevők a parazsat hazavitték és a tűzhelyen az előző estén kialudt tüzet ezzel gyújtották meg. A nagyszombati szertartásokhoz tartozik a vízszentelés is. Azoknak a családoknak az asszonyai, amelyeknél a vízkeresztkor szentelt víz már elfogyott, nagyszombaton szentelt vízből vittek haza.

Ma 13.00 órától egészen 18.00 óráig megnyitják a Dunaharaszti Szent István templom kapuit az imádkozni vágyók előtt. A járványellenes intézkedések betartására mindenki figyeljen oda!

A Húsvéti vigília 19.00 órakor kezdődik és itt tudja majd nyomon követni.

(wikipédia, Magyar Néprajzi Lexikon, dho)