Katolikus általános iskola alapítást kezdeményeznek dunaharaszti szülők

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Aláírásgyűjtésbe kezdett egy szülői csoport Dunaharasztin. Céljuk, hogy katolikus általános iskola létesüljön városunkban.

Legalább 200-250 dunaharaszti és taksonyi fiatal aláírására van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezést továbbítani lehessen a Váci Egyházmegyének – mondta el szerkesztőségünknek Bógár Zsolt, dunaharaszti káplán.

A térségünkben jelenleg nincs katolikus iskola, ezért indult el kezdeményezés, amelyhez online itt tud csatlakozni. Az aláíró ívek elérhetőek a taksonyi plébánián, valamint a dunaharaszti és taksonyi katolikus templomok sekrestyéiben is.

A Dunaharasztin, Taksonyban, Alsónémedin, Délegyházán, Dunavarsányban és a környékbeli településeken élők szándéknyilatkozatát várják. Jelenleg a legközelebb Dabason van felekezeti általános iskola, Szigetszentmiklóson pedig gimnázium.

Amennyiben a helyi egyházközségek tagjai és a helybeli szülők elegendő számban támogatják a kezdeményezést és szándéknyilatkozatban vállalják, hogy egy esetlegesen induló katolikus iskolába járatnák gyermekeiket, az aláírásukkal támogatva kérik az Egyházmegyét, Marton Zsolt püspök urat és az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságát, hogy vizsgálják meg a lehetőséget és támogassák Dunaharasztin a katolikus iskola alapítását és egyházmegyei fenntartását, áll a Dunaharaszti-Taksonyi Katolikus Egyházközségek weboldalán megjelent felhívásban.

Akiknek az aláírására számítanak:

  • Azok, akiknek nincs kiskorú gyermekük, de elvben a kezdeményezés mellett állnak!
  • Azok a fiatal felnőttek akiknek nincs gyermekük, akár még tanulnak, de Dunaharasztiban, Taksonyban, vagy a környékbeli településeken tervezik a jövőjüket, és születendő gyermeküket egyházi iskolába iratnák!
  • Azok a családok, akiknek 6 éven aluli, vagy kisiskolás korú gyermekük van, és szívesen járatnák őket egyházi iskolába!

A kezdeményezés még a legelején tart, azaz felmérik, hogy van-e igény az iskola alapítására. Ha megvan a megfelelő mennyiségű szignó, csak akkor terjesztik ezt a megyei püspökség elé. Ezt követően indulhat egyeztetés a fejlesztés, az iskolaalapítás megvalósításáról. A plébánia már felvette a kapcsolatot az egyházi felekezetekkel valamint Dunaharaszti és Taksony önkormányzataival, akik elvi támogatásukról biztosították a kezdeményezést – mondta ifj. Bógár Zsolt.

Az első körben két-három hétig tart az aláírásgyűjtés.

(plebi.hu, dho)