Egyelőre üres marad a szenteltvíztartó Dunaharaszti katolikus templomaiban

//Berényi Attila
templom-latogatas-fertotlenites_dho_20200530

"Kontaktmentes kézfertőtlenítő oszlop" a Dunaharaszti Szent István király templomban, fotó: dho

A járványhelyzetben hozott intézkedések enyhítésének köszönhetően ismét visszatérhetnek a templomokba a hívek. Ám több biztonsági szabály is érvényes.

ifj. Bógár Zsolt, Dunaharaszti-Taksony káplánja szerkesztőségünknek elmondta, hogy most már visszaáll a korábban megszokott miserend, azzal a különbséggel, hogy a templomi létszám korlátozása miatt vasárnap este 6-kor is van egy.

A most hétvégi miserend az alábbiak szerint alakul:

  • Szombat: Dh Liget – 17:30, Taksony – 19:00
  • Vasárnap: Dh Liget – 9:30, Taksony – 8:30, Dh Nagytemplom – 7:00, 10:30, 18:00

A templomban elhelyeztek egy úgynevezett „kontaktmentes kézfertőtlenítő oszlopot”. Ennek segítségével az érkezők, érintés nélkül tudják fertőtleníteni a kezüket. A szenteltvíztartó üres marad.

Kézbe áldoztatás történik a szertartások alatt, amely előtt egy-egy szolgálattevő segítségével ismét fertőtlenítik a hívek kezét, és természetesen a papok is ez előtt fertőtlenítik saját kezüket.

A szájat és orrot egyszerre takaró maszk használata a szentmisén kötelező, ez alól a kántor és a pap jelent kivételt – az áldoztatáskor azonban ők is felveszik ezt.

Kis kártyák jelzik a kijelölt ülőhelyeket a padokban. fotó: dho

A padokban kis kártyákat helyeztek el „Isten hozott!” felirattal. Ezek jelölik azokat a helyeket, ahová le tudnak ülni, és segítenek a védőtávolság betartásában.

Továbbra is arra kérik a híveket, hogy aki nem érzi magát egészségesnek az maradjon otthon, és az idős emberek is nagyobb figyelmet érdemelnek.

 

(dho)