Nagyszombat van!

//Berényi Attila
nagyszombat_szetnsirtemplom_freepik_photomaru_20200411

A Szent Sír-templom bejárata, Jeruzsálem, fotó: freepik / photomaru

A nagyszombat a húsvétvasárnapot megelőző nap a keresztény naptárban. A húsvéti ünnepkör szent három napja közül – a nagycsütörtök és a nagypéntek után – ez az utolsó.

A hagyomány szerint ezen a napon Jézus Krisztus holtan feküdt sírjában, és nagyszombatról húsvétvasárnapra virradóan ünnepli a kereszténység Jézus feltámadását.

Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezdete. A katolikus liturgia szerint este kezdődik az ünnep a tűzszenteléssel, a tűz Krisztus jelképe, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházak, ezt követi a keresztvíz-szentelés.

Ez a húsvét egy különleges ünnep. Elég csak abba belegondolni, hogy a világ egy járvánnyal küzd. A Szent Sír-temploma, amelyet a főlé a barlang fölé emeltek, ahová Krisztus testét helyezték, most zárva van. Utoljára ilyen 671 éve, vagyis az 1349-es pestisjárvány, a Fekete Halál idejében történt. A napokban, a templom bejáratát, lakatokkal zárták le és az ehhez szükséges létrát az ajtón található kisablakon keresztül adták be a templomban rekedt papoknak. Alább megtekintheti, a nyugodtan kijelenthetjük: történelmi jelentőségű videót.

David Videcette on Twitter

This is the moment The Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem was closed due to Coronavirus. Last time this happened was in 1349, during The Black Death, a bubonic plague pandemic. What’s fascinating about this story is the guy with the keys. https://t.co/9brXHUmeTh

A dunaharaszti felekezetek istentiszteleteit a neten követheti nyomon. A közvetítések a KisDuna TV munkatársainak segítségével valósulnak meg.

18:00 Dunaharaszti Római Katolikus Istentisztelet – a közvetítést itt követheti

(wikipédia)