Megkezdődött a vastagbélszűrés kampány

//Tóth Gábor
vastagbelszures_freepik_230511

kép: freepik

Az Európai Unióban hazánkban a legmagasabb a rosszindulatú vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. Ezt egy állami szűrőprogrammal igyekeznek visszaszorítani. Dunaharasztin élők is kaptak meghívót erre.

A vastagbéldaganatok miatti halálozás férfiak esetében a tüdődaganatot követően a 2., a nők tekintetében a tüdő- és az emlődaganatot követően a 3. a daganatos halálozási sorban. A vastagbéldaganat következtében hazánkban évente több mint 5 000 fő veszíti életét, és közel 10 000 új megbetegedést regisztrálnak. A szűréssel a cél a korai felismerés és a halálozások számának csökkentése. A „Nemzeti Népegészségügyi Központ” közlése szerint:

„A rosszindulatú vastagbéldaganatok lassan alakulnak ki és a kezdeti időszakban többnyire tünetmentesek, ami akár évekig elhúzódó folyamat is lehet, így lehetőség van a tünetek megjelenése előtti kimutatásra, szűrésre.”

Vastagbélszűrésre meghívható minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, a vastagbéldaganatok szempontjából átlagos kockázatú, 50-70 éves kor közötti férfi és nő, aki az elmúlt 2 évben (pontosan: 22 hónapban) nem volt vastagbéltükrözésen, nem volt széklet immunkémiai vizsgálata, és akinek nincs igazolt vastagbéldaganata és/vagy gyulladásos bélbetegsége.

A vastagbélszűrés két lépésből áll:

  • székletvérvizsgálat két egymást követő napon vett mintából;
  • vastagbéltükrözés, amennyiben a székletvérvizsgálat eredménye nem negatív.

Az érintettek meghívót kapnak a vizsgálatra, és a háziorvosoknál tudják átvenni az ehhez szükséges egységcsomagot. Persze ehhez az is kell, hogy a háziorvos csatlakozzon a szűréshez. Amennyiben ez megvan, és a mintát leadta az érintett, úgy az eredményéről kb. 2 héttel a minta postára adása után az EESZT-n keresztül tud érdeklődni, de a háziorvosok is informálnak áll az egészségvonal.gov.hu oldalon közreadott tájékoztatóban. Ha szükséges a kononoszkópia, akkor a háziorvos megkeresi az érintettet. További részletek a szűrésről ide kattintva  érhetőek el.

dr. Szilicsány Adrienne dunaharaszti háziorvos a közösségi felületén tájékoztatta betegeit, hogy a rendelőjében tudják átvenni az egységcsomagokat a betegei.

(egészség.gov.hu, Dunaharaszti Háziorvosi Rendelő)