Nemzeti Népegészségügyi Központ: Dunaharasztin megfelelő minőségű a csapvíz

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / bublikhaus
Bővül a lakossági tájékoztatás, a jövőben még több információ lesz elérhető a csapvíz minőségéről - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kommunikációs főosztálya hétfőn az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az ivóvíz minőségét szabályozó, 2023. január 12-én hatályba lépett új rendelkezések a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyeznek az ivóvízzel összefüggő kockázatok csökkentésére.

Hozzátették: az új európai uniós szabályozás révén további lehetséges szennyezőkre terjed ki az ivóvízminőség ellenőrzése.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a népegészségügyi és vízügyi hatóságok, valamint az ivóvíz-szolgáltatók az ivóvíz minősége szempontjából releváns veszélyeket a vízforrásoktól egészen a fogyasztói csapig ellenőrzik.

Az új szabályozás arra is kiterjed, hogy milyen lépésekkel valósítható meg az egészséges ivóvízhez való hozzáférés mindenki számára – emelték ki.

Nemzeti Népegészségügyi Központ „megfelelő, kifogásolt, nem elfogadható minőségű” kategóriákba sorolja a hazánkban a csapokból folyó vizet. Az NNK nyilvántartása szerint Dunaharasztin elérhető csapvíz „megfelelő” minőségű. Taksonyrakifogásolt minőségű” ivóvizet jelez a rendszer, míg Dunavarsányra is „megfelelőt”. Az NNK az adatok közlésekor az Országos ivóvízminőségi adatbázis 2020-as felmérésére hivatkozik.

(MTI, NNK)