Már javában tart a parlagfű szezon

//Tóth Gábor
parlagfu-szezon-vege_pixabay_20200929

Képünk illusztráció, forrás: pixabay

A parlagfű pollenszórása a meleg időben erősödött. A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatos előrejelzéssel segíti az allergiásokat.

A hosszúhétvégén száraz és meleg volt eddig az idő, ez pedig hatással van a virágzó növények pollenszórására is. A déli-délkeleti országrészben nagyon magas, az ország többi részén közepes-magas pollenterhelés érzékelhető, áll a jelentésben. Sokfelé már a nagyon magas szintet is elérte a parlagfűterhelés mértéke. Ez természetesen az erre érzékenyeknél tüneteket válthat ki. Hétfőn, az érkező hidegfront előtt megélénkülő déli szél hatására országszerte a tünetek további fokozódására lehet számítani. A napi adatokat egyébként itt elérheti.

A parlagfű allergia bárkinél megjelenhet, tüneteket okozhat, hívja fel a figyelmet az allergiaközpont.hu.  Ha valakinél a parlagfű pollenszórásának idején orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés, tüsszögés, torok- és/vagy bőrviszketés jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel, parlagfű allergia áll a háttérben. Ennek megerősítésére allergiavizsgálatot végeznek, amely pollenszezonban, az allergén növény pollenszórásának idején nem alkaros bőrpróbával, másnéven prick-teszttel, hanem vérből történik.

Egyébként a parlagfű mellett most a levegőben közepes mértékben van jelen a csalánfélék virágpora. Alacsony koncentráció jellemzi a lórom, az útifű, az üröm, a libatopfélék és a pázsitfűfélék jelenlegi virágzását. Az allergén gombák spóraszáma közepes-magas.

(NNK, Allergiaközpont)