Helyreállt Dunaharaszti fogászati alapellátása

//Berényi Attila
fogorvos_rendelesek_freepik_jcomp_20200514

Képünk illusztráció, forrás: freepik / jcomp

A veszélyhelyzetben az egyik legkritikusabb orvosi szolgáltatás a fogorvosoké, hiszen kiemelkedően magas a fertőzésveszély. A Dunaharasztin praxissal rendelkező fogorvosok a veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak, ám a város a Fogdinasztia Kft.-vel kötött megállapodás segítségével talált megoldást.

UPDATE: Időközben dr. Borsányi Györgyi is megkezdte rendelését. Részletek ide kattintva.

A város honlapján megjelent tájékoztató szerint helyettesítésekkel oldják meg a problémát.

Droppa Béla, a Fogdinasztia Kft. ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta: az egészségügyi veszélyhelyzet március közepi kihirdetése gyakorlatilag egy időre ellehetetlenítette Dunaharasztin a fogászati alapellátást. Városunkban ugyanis mindhárom, az alapellátásban dolgozó doktornőt – lévén a veszélyeztetett korcsoporthoz tartoznak – az akkor érvényben lévő EMMI rendelet eltiltotta a munkától. A problémát úgy oldották meg akkor, hogy a cég egy Szigetszentmiklóson dolgozó doktornője vette át ideiglenesen a feladatokat, de ő egyedül volt, egy asszisztensnővel. Ez az időszak iszonyatos leterheltséget jelentett az ellátásban dolgozóknak, mint fizikailag, mind pszichésen. A kolléganő ráadásul egy másik település ellátásban is részt vett.

„Őszintén szólva, a doktornő és az asszisztens is – utóbbi hölgy a feleségem – nagyon féltek. A fogászat az aeroszol képződés miatt különösen kitett egészségügyi ágazat a fertőzés szempontjából. 4-5 köbméteres levegőbuborék képződik például egy fogfúrás közben, ebben a térben pedig ott van a beteg szinte teljes vírus és baktérium flórája is.” – mondta Droppa.

A már most érvényes új rend a gyakorlatban azt jelenti, hogy két, a Fogdinasztia Kft-nél dolgozó doktor vette át az alapellátást.

Ha valaki az alapellátásban dolgozó fogorvosok munkáját szeretné igénybe venni, akkor először telefonos bejelentkezést kérnek a betegtől.

A leegyeztetett időpontban megérkező beteg testhőmérsékletét már belépéskor, egy érintésmentes lázmérővel megmérik. Ez után egy hivatalos, előre meghatározott kérdéseket tartalmazó űrlap kérdéseire kell válaszolnia a betegnek. Megkérdezik, hogy az érintett az elmúlt két hétben járt-e külföldön, volt-e láza, vagy észlelt-e magán olyan tüneteket, amelyek esetlegesen utalhat a COVID-19 betegségben való érintettségében? Ezen adatok alapján a fogszakorvos dönt, hogy kezeli-e a beteget, vagy elutasítja, esetleg tesztre küldi. A teszt elvégzésében a háziorvos tud segítséget nyújtani.

A fogászati kezelés alkalmával – mondja Droppa Béla – az orvoson és az asszisztensen is, a jelenleg érvényes előírásoknak megfelelően teljes vírusvédelmi ruha van. Ez egy olyan felszerelés, amely hazánkban a legnagyobb szükséges védelmet biztosítja, és csuklyával is ellátott. Erre kerül egy úgynevezett pajzs, ami a kezelő szakorvos arca előtt található plexit jelenti. Ez alatt egy FPP2-es vagy 3-as maszk van. Ezen kívül lábzsákot és sebészeti kesztyűt is viselnek.

„Ebben a felszerelésben hosszú órákat dolgozni rendkívül megterhelő. Már a maszk is nagyon megnehezíti a légzést. Én a kollégáimat hősnek tartom! A legnagyobb leterhelés mellett is dolgoznak, és nem hagytak egyetlen beteget sem ellátás nélkül.” – hangsúlyozta az ügyvezető.

 

Dr. Árvai Katalin praxisának működési leírását itt találja meg, míg Dr. Erdey Katalin praxisáét itt olvashatja el.

A két adatsort összefésülve az alábbi tényleges rendelési beosztást kapjuk:

Hétfő 10.00-15.00h-ig. Dr. Stiller Zsolt
Szerda 10.00-15.00h-ig. Dr. Patonai Gabriella
Péntek 10.00-15.00h-ig. Dr. Stiller Zsolt

Cím (mindkét doktor esetében) 2330 Dunaharaszti Városháza, Fő út 152.

Bejelentkezés:
rendelési időben – 24/260-002
rendelési időn kívül – 06 20/9340-989
H-P 08.30-18.00 között – 06 20/9340-989