Megmentette a dunaharaszti háziorvos életét a László kórház terápiája

//Tóth Gábor
ures-korhazi-agy_freepik_naveebird_20200512

Képünk illusztráció, forrás: freepik / naveebird

Gyergyai Gábor városunk házi-, illetve iskolaorvosa tizenhárom napon át volt intenzív osztályon altatásban és gépi lélegeztetésen, miután az új koronavírus fertőzés következtében válságos volt az állapota. Életét saját elmondása szerint a Dél-pesti Centrumkórházban alkalmazott terápiának köszönheti, már otthonában lábadozik.

A doktor úr telefonon a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt üzente: mindenki tartsa be a higiénés szabályokat és az előírt óvintézkedéseket, mert a kór nem válogat.

Gyergyai Gábor elmondása szerint, március 20-án, pénteken még rendelt, másnap azonban belázasodott, hasmenés és általános rossz közérzet jelentkezett nála. Mivel – tudomása szerint – korábban nem találkozott koronavírusos beteggel, nem gondolt rá, hogy Covid-19-cel fertőződött. Tünetei azonban nem enyhültek, így felkereste a Semmelweis Egyetem sürgősségi osztályát, ahol elvégezték rajta a tesztet. Miután a vizsgálatok igazolták, hogy koronavírusos, hatósági házi karantént rendeltek el számára. Négy napig volt otthon, de nehézlégzése támadt, így mentő szállította a Dél-pesti Centrumkórház (DPC) Szent László telephelyére.

Állapota hamarosan válságosra fordult, így át kellett őt helyezni az intenzív osztályra, ahol tizenhárom napig altatásban volt és géppel lélegeztették.

Ő volt az első páciens, aki a DPC-ben alkalmazott Tocilizumab-terápiában részesült, amely nagymértékben hozzájárult, hogy túlélte a betegséget, írja a lap. Amikor jobban lett, átkerült a kórház utókezelő részlegére, ahol gyógytornászok segítségével állították talpra. Már két hete otthonában lábadozik.

A tocilizumab nevű készítményt artritiszes betegek kezelésére használják, de a tesztek alapján a súlyos állapotban lévő COVID-19-pácienseken is segít, írja a hvg. A szer az immunrendszer válaszreakcióit befolyásolja, gátolja az egyik fehérje receptorát, így nem alakul ki egy túlzott immunválasz a szervezetben, amely a beteg szerveit, elsősorban a tüdőt, a szívet és a vesét fenyegeti.

További gyors gyógyulást kívánunk a doktor úrnak!

 

(Magyar Nemzet, hvg)