Az Ápolók Nemzetközi Napja van

//Tóth Gábor
apolok-napja_freepik_20200512

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Május 12. világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja.

A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott asszony 1820-tól 1910-ig élt. Az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. A katonáktól kapta a Lámpás Hölgy nevet, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban. Angliába visszatérve az emberek hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert, a róla elnevezett nővérképzőt 1860-ban nyitotta meg. 1907-ben VII. Edward király Becsületrenddel tüntette ki.

Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki tevékenységét Florence Nightingale-nél előbb kezdte meg.

Ma ez az ünnep, az ápolók és az egészségügyben dolgozók előtti tisztelgés különösen aktuális. Az új koronavírust (SARS-CoV-2) okozta COVID-19 megbetegedés elleni küzdelmet ők vívják meg, saját egészségüket kockáztatva küzdenek a betegeikért, minden erejüket latba vetve. Tényleges anyagi megbecsülésük még várat magára.

 

(medicalonline.hu, dho)